Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 3 tot en met 10 oktober, onder meer de monsterzege op Red Boys Differange, de eerste Klassieker en het kampioenschap zonder trainer.

3 oktober 1979: Ajax wint zijn tweede Europa Cup 1-wedstrijd tegen Helsingin JK met 8-1. Uiteindelijk gaat Ajax pas in de halve finale moedig onderuit tegen de latere winnaar Nottingham Forest.

3 oktober 1984: In de eerste ronde van de UEFA Cup speelt Ajax 0-0 tegen Red Boys Differdange. In de return in stadion De Meer neemt het elftal van trainer Aad de Mos wraak. In een wervelende wedstrijd wint Ajax met 14-0 (!). Marco van Basten scoort vijf keer. Ronald Koeman weet drie keer te scoren.

8 oktober 1933: Feyenoord, tot nu toe ongeslagen, wordt met een recordscore weggespeeld door Ajax: 7-1. De sterke Amsterdammers worden aan het einde van het seizoen kampioen. Saillant detail: trainer Jack Reynolds ontbreekt bij de kampioenswedstrijd. Hij had al tijden geleden een vakantie geboekt naar zijn vaderland Engeland en heeft geen rekening gehouden met een beslissingscompetitie.

Reynolds mist de kampioenswedstrijd vanwege een reeds geboekte vakantie. Reynolds mist de kampioenswedstrijd vanwege een reeds geboekte vakantie.

8 oktober 1988: Ajax wint met 2-0 van PSV in het Olympisch Stadion. Rob Witschge slaat onder andere toe uit een foutieve terugspeelbal van Eric Gerets op Hans van Breukelen. De terugspeelbal smoort in een van de vele plassen op het doorweekte veld.

9 oktober 1921: Feyenoord - Ajax is de eerste Klassieker die wordt gespeeld: 2-2. Ajax wint eigenlijk met 3-2, maar de Feyenoorders tekenen na afloop protest aan tegen het eerste doelpunt van Theo Brokmann. De NVB bepaalt de uitslag op een gelijkspel.

10 oktober 1965: Arie van Eijden debuteert in Ajax 1. De latere algemeen directeur zou het uiteindelijk schoppen tot twee duels.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajaximages.com