Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 26 oktober tot en met 1 november, onder meer de geboorte van een indrukwekkende spits, de gebroeders Groot en de Amstel Cup.

26 oktober 1969: Henk Groot neemt afscheid van Ajax. Groot komt niet in actie in de gewonnen wedstrijd tegen DOS (4-0). De doelpuntenmachine is langdurig geblesseerd – tijdens een interland met het Nederlands elftal kreeg Groot een doodschop van een speler – en moet zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangen. De geboren Zaandijker maakt in totaal 208 doelpunten in 305 wedstrijden. Daarmee bezet hij de vierde plaats in de Ajax-topscorerslijst aller tijden.

28 oktober 1962: Ajax wint in Stadion Het Diekman met 6-0 van SC Enschede. Piet Keizer (2x), Peet Petersen, Co Prins en Henk Groot (2x) zorgen voor de doelpunten. De ruime overwinning is Ajax' grootste uitslag tegen SC Enschede.

28 oktober 1998: Ajax bereikt de achtste finales van de Amstel Cup, de huidige KNVB beker. De Amsterdammers verslaan Udi’19 met maar liefst 9-0. Ajax vervolgt zijn weg via Roda JC, FC Zwolle en Feyenoord om in de finale Fortuna Sittard te verslaan. Ajax wint de Amstel Cup voor de veertiende keer.

29 oktober 1939: Henk van der Linden debuteert in het eerste elftal van Ajax tijdens de wedstrijd tegen Stormvogels (0-1). Van der Linden speelt in totaal 86 competitiewedstrijden voor de Amsterdammers.

30 oktober 2002: In de groepsfase van de Champions League wint Ajax met 0-2 van Olympique Lyonnais. Doelpuntenmakers Steven Pienaar en Rafael van der Vaart schieten Ajax naar de volgende ronde. Ajax bereikt dit seizoen de kwartfinales van het Europees voetbaltoernooi.


Zittend rechts: Henk Twelker afgebeeld met zijn teamgenoten in 1932. Zittend rechts: Henk Twelker afgebeeld met zijn teamgenoten in 1932.

30 oktober 1932: Henk Twelker speelt zijn honderdste en laatste wedstrijd in het Ajax-shirt. Twelker sluit zijn voetbalcarrière af in de gewonnen wedstrijd tegen Haarlem (5-2).

31 oktober 1964: Een van de beste spitsen aller tijden wordt geboren in hartje Utrecht: Marco van Basten. Zeventien jaar later maakt Van Basten zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. Zijn carrière is indrukwekkend. Naast een lange erelijst met Ajax, AC Milan en het Nederlands elftal, weet Van Basten ook individuele prijzen binnen te halen. ‘San Marco’ wordt onder andere drie keer uitgeroepen tot UEFA Voetballer van het Jaar (1989, 1990, 1992) en in 1992 FIFA Wereldvoetballer van het Jaar. Van Basten krijgt ook drie keer in zijn voetbalcarrière de Ballon d’Or uitgereikt door het Franse tijdschrift France Football.

1 november 1959: Ajax wint met 5-2 van VVV-Venlo. Uitblinker van de wedstrijd is Cees Groot met drie treffers. Aan het einde van het seizoen 1959-1960 heeft Cees Groot 29 doelpunten achter zijn naam staan. Zijn broer Henk Groot weet 37 keer het net van de tegenstander te vinden.