Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 21 tot en met 28 december, onder meer de Europees voetballer van het Jaar en het afscheid van Klaas Jan Huntelaar.

23 december 1951: Ajax wint met 6-1 van VSV. Onder meer Rinus Michels behoort tot de winnende Ajacieden.

25 december 1930: Ajax speelt een vriendschappelijke wedstrijd tegen PSV. Onder leiding van Jack Reynolds boeken de Ajacieden de grootste zege ooit tegen de Eindhovenaren: 10-2. Het seizoen 1930-1931 is het jaar van de monsterscores. De grootste overwinning is tegen VUC. Ajax wint gemakkelijk met 17-0. Het ‘sterrenteam’ bestaat onder meer uit Piet van Reenen, Jan de Natris, Wim Anderiesen en Bob ten Have.


Johan Cruijff kreeg drie keer in zijn voetbalcarrière de Ballon d'Or toegekend. Johan Cruijff kreeg drie keer in zijn voetbalcarrière de Ballon d'Or toegekend.28 december 1971: Het tijdschrift France Football roept Johan Cruijff uit tot Europees voetballer van het Jaar. Ook in 1973 en 1974 krijgt Cruijff de Ballon d’Or uitgereikt.

28 december 2001: Jany van der Veen overlijdt op 84-jarige leeftijd. Van der Veen speelde zijn hele leven bij Ajax. De meeste faam verwierf hij als scout van grote talenten. Van der Veen ontdekte onder meer Ajacieden Johan Cruijff, Barry Hulshoff, Wim Suurbier, Edgar Davids en Rob en Richard Witschge.

28 december 2008: De competitiewedstrijd Ajax – ADO Den Haag (3-0) staat geheel in het teken van het afscheid van Klaas Jan Huntelaar. De doelpuntenmachine verruilt na drie jaar de Amsterdamse club voor Real Madrid. Huntelaar scoorde 105 keer in 136 duels.