Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 8 tot en met 15 februari, onder meer aandacht voor de unieke dubbele hattrick van Dennis Bergkamp, een historisch drieluik tegen SL Benfica en de opening van het mindervalidenplatform.

10 februari 1992: Dennis Bergkamp ontvangt voor het tweede, achtereenvolgende jaar de Gouden Schoen als de beste voetballer van Nederland. Ook een jaar later, in het seizoen 1992-1993 wordt de Ajacied gekroond tot beste speler in de Eredivisie. Een onvervalste hattrick voor de stijlvolle Ajacied. Naast de beste speler mag Bergkamp zich ook drie maal op rij topscorer noemen van het hoogste Nederlandse niveau. In het eerste seizoen moet Ajax' nummer tien de eer nog delen met Romario (na het seizoen '90/'91 staat de teller voor beide spelers op 25 treffers). Een seizoen later (24 doelpunten) én na de voetbaljaargang 1992-1993 (26) gaat de prijs van topschutter naar de blonde Ajacied.

12 februari 1969: Ajax verliest zijn eerste duel in de kwartfinale van de Europa Cup I met 1-3 van SL Benfica. Een week later zet de ploeg van trainer Rinus Michels de zaken recht door op Portugese bodem met dezelfde cijfers te winnen. De beslissingswedstrijd in het Stade de Colombes in Parijs wordt weer twee weken later ook een prooi (0-3) voor de Ajacieden. Voor de ogen van 30.000 meegereisde Ajacieden is Inge Danielsson met twee treffers goud waard. Johan Cruijff zette de Amsterdammers na 93 minuten spelen op het juiste spoor. Ajax bereikt dat seizoen als eerste Nederlandse club de Europa Cupfinale. AC Milan is in Madrid met 1-4 te sterk.

15 februari 1998: PSV en Ajax bewaren de balans in de competitietopper in Eindhoven: 1-1. Ronald de Boer bezorgt zijn ploeg in de 25ste minuut een 0-1 voorsprong. Na een dik uur spelen maakt Boudewijn Zenden gelijk. Na het veroverde punt in de lichtstad bedraagt de Amsterdamse voorsprong twaalf punten op de Brabanders. Ajax zou het seizoen besluiten met zowel de landstitel (17 punten voor PSV) als de KNVB Beker (5-0 overwinning op PSV).

15 februari 2003: Met een symbolische treffer opent Marco van Basten het nieuwe mindervalidenplatform in de ArenA. Ook burgemeester Job Cohen is bij de ouverture betrokken. Inmiddels heeft Ajax 145 plaatsen in het stadion gereserveerd voor rolstoelgebonden supporters.
Gemiddeld kunnen per wedstrijd 80 rolstoelgebonden supporters en supporters met een visuele beperking plaatsnemen op het unieke mindervalidenplatform, aan het speelveld van de Amsterdam ArenA. Ook bevinden zich, tussen de eerste en de tweede ring aan de Noord- en Zuidzijde, nog eens in totaal 65 plaatsen voor rolstoelgebonden Ajax-seizoenkaarthouders.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst