Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek 'Deze week in de Ajax-historie' belichten we een aantal hoogtepunten of bijzondere gebeurtenissen uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 22 tot en met 28 februari, onder meer het winnen van de Europese Super Cup ini 1996.

22 februari 1959: Voor de wedstrijd Ajax – Elinkwijk wordt de kleurrijke scheidsrechter Leo Horn op de schouders genomen. Horn viert zijn 25-jarig jubileum als arbiter. De 43-jarige fervent jager ontvangt een patronentas en een grammofoonplaat van Willy Alberti.

22 februari 1995: Michel Kreek speelt zijn enige interland. Portugal verslaat Nederland met 0-1. De huidige trainer van Ajax D1 was speler van Padova toen hij mocht aantreden voor Oranje. Hij had zijn uitverkiezing te danken aan het feit dat de Ajacieden collectief bedankten voor het duel. ,,Ik ben achteraf die Ajacieden wel een beetje dankbaar dat ze niet wilden spelen, want het is toch leuk als je een interland achter je naam hebt,” sprak Kreek in juni 2006 op deze site.

23 februari 1975: Na een ongekend succesvolle periode gaat Ajax voor het eerst sinds 1969 onderuit in het eigen Stadion de Meer. FC Amsterdam is te sterk: 2-4.

28 februari 1996: De laatste Europese hoofdprijs pakte Ajax in het seizoen 1995-1996. Toen wonnen de Amsterdammers de Super Cup door Real Zaragoza te verslaan. Met het 1-1-gelijkspel meegenomen uit Spanje als uitgangspunt, begon Ajax in het Olympisch Stadion aan de klus om de Grand Slam – landstitel, Europa Cup 1, Wereldbeker en dus de Europese Super Cup - te voltooien. De ploegen waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd en pas vier minuten voor rust werd de wedstrijd geopend. Winston Bogarde kopte de bal na een corner van Finidi George raak, 1-0. De Nigeriaan zelf scoorde de 2-0, acht minuten na rust. Nadat de doelman van Zaragoza met een – makkelijk gegeven – rode kaart het veld moest verlaten, kreeg Ajax twee strafschoppen te nemen. Danny Blind benutte beide feilloos en met een 4-0-overwinning pakte Ajax de Grand Slam. Trainer Louis van Gaal liet drie jonge spelers invallen om van het internationale voetbal te proeven: Andrei Demchenko, Dave van den Bergh en Robert Gehring mochten invallen.

Voor Robert Gehring zou het duel bijzonder gedenkwaardig worden. Zijn invalbeurt betekende zijn eerste en tevens laatste optreden in Ajax 1. Hij vertrok naar Rayo Vallecano, dat hem verhuurde aan Rayo Majadahonda. Gehring nam vorig seizoen afscheid van het amateurvoetbal op het hoogste niveau. Na elf seizoenen AFC vond hij het mooi geweest.

Tekst en foto: Ajax.nl