Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek Deze week belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 2 tot 9 november, onder meer de eerste bekerwedstrijd in 1904, de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff en het vijftigjarig lidmaatschap van Bob Haarms.

John van ’t Schip maakt aanstalten om de bal voor te geven. John van ’t Schip maakt aanstalten om de bal voor te geven.

4 november 1982: Wim Kieft neemt in Parijs de Gouden Schoen voor Europees Topscorer in ontvangst. Hij scoorde het voorgaande seizoen liefst 32 doelpunten in evenzoveel competitieduels.

6 november 1904: Ajax speelt zijn eerste bekerwedstrijd. In Rotterdam is Saturnus met 2-1 te sterk voor de Ajacieden. Daarmee legde Ajax al de basis voor een traditie dat bekervoetbal spelen tegen een ploeg uit een lagere klasse niet zelden lastig is voor de Amsterdammers.

6 november 1991: Zeventien jaar geleden speelde Ajax op deze avond ook in de UEFA Cup. Ook een thuiswedstrijd, alleen was de thuisbasis toen Düsseldorf. Vanwege het staafincident uit 1989 mochten de Amsterdammers een jaar geen Europees voetbal spelen. Toen die verbanning in 1991 was opgeheven, moesten de eerste drie thuisduels nog op ruim honderd kilometer afstand van de eigen stad worden afgewerkt. Het eerste duel was tegen het Zweedse Örebrö SK (3-0) en vandaag zeventien jaar terug was Rot Weiss Erfurt de opponent. Ook in dat duel zegevierde Ajax met 3-0. Stefan Pettersson zorgde voor de openingsgoal, Danny Blind verdubbelde de marge en John van Loen – een klein kwartier in het veld voor Dennis Bergkamp - gooide de wedstrijd vijf minuten voor tijd definitief op slot, 3-0.

John Heitinga met Marc Overmars. John Heitinga met Marc Overmars.

7 november 1978: Ajax speelt de ‘afscheidswedstrijd’ van Johan Cruijff tegen Bayern München. De Duitsers trakteren de Amsterdammers, op wat een mooi afscheid had moeten zijn, op een 0-8-nederlaag. Bij de Duitse topploeg doet de huidige Ajax-trainer Martin Jol nog mee.

7 november 1979: Ajax gaat verrassend met 4-0 onderuit bij Omonia Nicosia. Thuis was twee weken eerder nota bene met 10-0 gewonnen van de Cypriotische ploeg.

7 november 1993: Ajax-mascotte John Heitinga poseert vol trots en voor Ajax – FC Volendam met Ajax 1-speler Marc Overmars.

8 november 1962: Voormalig Ajax-trainer Jack Reynolds (zie foto boven) overlijdt op 81-jarige leeftijd . Reynolds trainde Ajax van 1915-1925; 1928-1940; 1945-1947; 1948-1950 (waargenomen). Reynolds was erelid. In 1965 werd de nieuw overdekte tribune van De Meer, aan de lange zijde tegenover de eretribune, naar hem vernoemd. Op de bovenste foto zit hij in 1922 in zijn karakteristieke pose aan de rand van het veld in stadion Feyenoord. In de Amsterdam ArenA werd op 20 februari 2005 een plaquette van de legendarische Ajax-trainer onthuld.

8 november 1997: Bob Haarms wordt door het bestuur van Ajax gehuldigd vanwege zijn vijftigjarige lidmaatschap van Ajax. Haarms ontvangt de gouden speld. De gewezen rechtshalf, bijgenaamd De Spijker, speelde zeven seizoenen voor Ajax. Zijn eerste wedstrijd tegen Heracles (1 - 0) op 28 september 1952 maakte hij nog mee als amateur. Hij speelde ondermeer met Hans Boskamp, Rinus Michels en Eddy Pieters Graafland. Een knieblessure dwong hem te stoppen. Zijn laatste bal trapte hij in de Eredivisie in de wedstrijd tegen ADO (3 - 0) op 8 november 1959.
In juni van dit jaar overleed Bob Haarms.