Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In deze rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 28 december tot en met 3 januari, onder meer de komst en het afscheid van Klaas Jan Huntelaar.

28 december 1971: Het tijdschrift France Football roept Johan Cruijff uit tot Europees voetballer van het Jaar. Ook in 1973 en 1974 krijgt Cruijff de Ballon d’Or uitgereikt.

28 december 2001: Jany van der Veen overlijdt op 84-jarige leeftijd. Van der Veen speelde zijn hele leven bij Ajax. De meeste faam verwierf hij als scout van grote talenten. Van der Veen ontdekte onder meer Ajacieden Johan Cruijff, Barry Hulshoff, Wim Suurbier, Edgar Davids en Rob en Richard Witschge.

28 december 2008: Precies een jaar geleden nemen Ajax en de supporters na het competitieduel met ADO Den Haag (3-0) afscheid genomen van Klaas Jan Huntelaar. Met veel vuurwerk en fraaie spandoeken werd de spits, die in 136 duels 105 keer scoorde voor Ajax, veel succes gewenst bij zijn nieuwe club Real Madrid. Zijn beoogde opvolger Dario Cvitanich maakt in de voorafgaande wedstrijd alle Amsterdamse doelpunten.

Onder toeziend oog van Marco van Basten neemt Klaas Jan Huntelaar afscheid van Ajax. Onder toeziend oog van Marco van Basten neemt Klaas Jan Huntelaar afscheid van Ajax.

29 december 2005: Ajax wint, voor negen miljoen euro, de slag om Klaas Jan Huntelaar en vanaf januari mag de speler van Heerenveen zich Ajacied noemen. Hoofdtrainer Danny Blind is zeer tevreden met de nieuwe aanwinst. ,,Huntelaar is een echte diepe spits die bij Ajax goed uit de voeten kan. Hij is topscorer van Nederland en tevens nog jong. Ik heb veel vertrouwen in Klaas Jan en zijn toekomst bij Ajax.”

30 december 2005: Ajax lijdt opnieuw een gevoelig verlies in het Abe Lenstra Stadion. In een sneeuwwit decor zijn het de Friezen, met een scorende Huntelaar, die met ruime cijfers winnen. De Amsterdammers hadden het ontzettend moeilijk in een winters Friesland. Heerenveen bouwde zijn voorsprong uit naar 4-0. Treffers van Vermaelen en Galásek (uit een penalty) hielpen de gasten weinig meer. Ajax wacht een korte winterstop. Half januari wacht de thuiswedstrijd tegen NEC.

30 december 2006: Ajax speelt met 2-2 gelijk bij NEC. Door een doelpunt van Perez kwam Ajax op voorsprong, maar NEC scoorde twee keer kort achter elkaar. Gabri maakte weer gelijk.

30 december 2007: Ajax sluit het jaar 2007 in mineur af. De Amsterdammers kwamen in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo niet verder dan 2-2. ,,Te veel spelers haalden hun niveau niet”, zei de teleurgestelde interim-trainer Adrie Koster.

31 december 2007: Ajax en PSV hebben mondelinge overeenstemming bereikt over de onmiddellijke overgang van Kenneth Perez. De aanvallende middenvelder tekende maandag een contract bij Ajax tot 1 juli 2009. Ajax heeft een optie om daarna nog een jaar met Perez door te gaan.

2 januari 2001: Ajax heeft doelman Serge van den Ban uitgeleend aan HFC Haarlem. De bijna 21-jarige Haarlemmer blijft bij de eerstedivisieclub tot het einde van het seizoen.

3 januari 2007: Ajax heeft het contract met Jan Vertonghen opengebroken en verlengd. De vernieuwde overeenkomst met de 19-jarige Belg gaat in per 1 juli 2007 en loopt tot en met 30 juni 2011.


Foto: Ajax.nl
Tekst: Ajax.nl