Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 23 tot en met 29 november, onder meer Ajax’ eerste Europese thuiswedstrijd, de winst van de wereldbeker en de grootste uitslag ooit tegen AZ.

25 november 1997: Danny Blind speelt tegen Vfl Bochum zijn 68e Europese wedstrijd voor Ajax. De aanvoerder verbetert daarmee het record van Ruud Krol, die tot 67 duels kwam. De Ajacieden winnen het UEFA Cup-duel overigens met 4-2. Michael Laudrup scoort twee keer. Shota Arveladze en Frank de Boer nemen de andere treffers voor hun rekening.

25 november 2007: Jaap Stam neemt afscheid van Ajax. Rond de thuiswedstrijd tegen Vitesse wordt de Kampenaar op grootse wijze bedankt voor alle bewezen diensten.

26 november 1993: De eerste paal van de (latere) Amsterdam ArenA verdwijnt in de grond. Het complete stadion wordt op 14 augustus 1996 geopend.

27 november 1957: Ajax speelt zijn eerste Europese duel voor eigen publiek. Het is de return tegen het Duitse sc Wismut. Eigenlijk zou Ajax de eerste ontmoeting thuis spelen, maar na overleg met het bestuur van Wismut is besloten om de tweede wedstrijd voor eigen publiek te spelen. De eerste confrontatie wonnen de Ajacieden in Duitsland met 3-1. De return op 27 november wint Ajax met 1-0. Piet Ouderland scoort namens Ajax tegen de Oost-Duitsers.


Jaap Stam nam in 2007 afscheid van Ajax. Jaap Stam nam in 2007 afscheid van Ajax.

28 november 1995: In het National Stadium van Tokio speelt Ajax, de beste club van Europa, tegen het Braziliaanse Gremio, de kampioen van Zuid-Amerika. Ruim 47.000 toeschouwers zien hoe Ajax in een spannend duel Gremio verslaat na extra tijd én strafschoppen (4-3).

29 november 1970: De grootste zege ooit op AZ boekt Ajax op 29 november 1970. De Amsterdammers spelen een competitieduel tegen de Alkmaarse club en winnen met 8-1. Johan Cruijff scoort liefst zes (!) keer. Aan het einde van het seizoen mag Cruijff zijn eerste persoonlijke prijs in de wacht slepen: hij wordt uitgeroepen tot beste voetballer van Europa.

29 november 2001: De Ajax-directie maakt het ontslag van trainer Co Adriaanse officieel bekend. De avond ervoor bogen de Amsterdammers tegen FC Twente nog een 0-2 achterstand om naar een 3-2 overwinning. Het mag niet baten voor de trainer. De avond ervoor wordt omschreven als ‘Mirakelavond’.


Het Ajax-elftal in 1970. Het Ajax-elftal in 1970.