Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek 'Deze week in de Ajax-historie' belichten we een aantal hoogtepunten of bijzondere gebeurtenissen uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week vooral aandacht voor de geboortedag van Ajax-icoon en -erelid Bobby Haarms.

8 maart 1934: Bobby Haarms ziet op 8 maart 1934 het levenslicht aan de Middenweg in Amsterdam-Oost. Haarms' geboortehuis bevindt zich recht tegenover het in aanbouw zijnde nieuwe Ajax-stadion de Meer. Op zijn dertiende jaar wordt Haarms, na het spelen van een paar proefwedstrijden, lid van AFC Ajax. Het is de start van een levenslang verbond... Op 6 juni 2009 overlijdt Haarms in zijn geliefde Amsterdam.

Haarms is nog altijd immens populair bij de Ajax-supporters. Haarms is nog altijd immens populair bij de Ajax-supporters.

Deze maandag (8 maart) zou de Goede Beul, zoals de bekendste bijnaam van Haarms luidt, 76 jaar zijn geworden. De AFCA Supportersclub brengt deze dag een bezoek aan het graf van Haarms op de Nieuwe Ooster aan de Kruislaan in Amsterdam. De bijeenkomst, van en voor alle Ajax-supporters, duurt ongeveer van 16.30 uur tot 17.30 uur.

Wat gebeurde er nog meer in deze week in de Ajax-historie?

10 maart 1981: Leo Beenhakker vraagt het Ajax-bestuur om ontslag. Jeugdtrainer Aad de Mos en Bobby Haarms nemen het over.

12 maart 1950: Het zestiende afdelingskampioenschap wordt op Houtrust behaald na een 4-2 overwinning op HBS. Vier dagen later wordt het jubileumjaar officieel geopend met de presentatie van het gouden jubileumboek.

12 maart 1953: Op het veld van het Parc des Princes in Parijs wordt de ‘Watersnoodwedstrijd’ gespeeld. Het is de aanzet tot de invoering van het betaald voetbal in Nederland. Onder meer oud-Ajacied Cor van der Hart is in Parijs van de partij. Op 15 juli 1954 besluit Ajax ook over te gaan op betaald voetbal.

13 maart 1988: Danny Hesp speelt tegen en bij FC Den Bosch zijn laatste wedstrijd in Ajax 1. De Ajacied loopt een beenbreuk op en haalt nooit meer zijn Ajax-niveau.

15 maart 1978: Juventus elimineert Ajax via een strafschoppenreeks in het Europa Cup 1-toernooi. Ajax blijft steken in de kwartfinale.

Tekst en foto's: Ajax.nl