Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In deze rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 9 tot en met 15 november, onder meer het debuut van Johan Cruijff, de eerste landstitel en Johan Neeskens in Oranje.

9 november 1986: In de wedstrijd Ajax - FC Den Bosch (3-1) valt een doelpunt dat tot op heden omschreven wordt als het mooiste en ultieme doelpunt aller tijden. Doelpuntenmaker: Marco van Basten. Jan Wouters legt de bal mooi voor op Van Basten. De aanvoerder en Europees topscorer springt hoog en maakt een schitterende omhaal met zijn rechterbeen. Hij plaatst de bal prachtig in de rechterhoek. Een golf van euforie door deze grandioze treffer van Marco van Basten.

11 november 1917: Ajax wint met 1-4 van HBS. De Amsterdammers, onder leiding van Jack Reynolds, blijven na dit duel bijna drie maanden ongeslagen. De tweede confrontatie met HBS wint Ajax met maar liefst 10-0. Ajax, met voetbalsterren als Jan de Natris en Frans Couton, verovert dit seizoen voor het eerst in de geschiedenis het Nederlandse kampioenschap.

11 november 1970: Johan Neeskens wordt voor de eerste keer opgeroepen voor het Nederlands elftal. De Ajacied, die sinds dit seizoen bij Ajax speelt, maakt een goede indruk. Slechts achttien jaar is Neeskens en hij is nu al een vaste waarde geworden in het elftal van de Amsterdammers. Zijn harde werk wordt beloond door een oproep voor het grote Oranje. Nederland speelt in en tegen Oost-Duitsland. De thuisploeg wint van het Nederlands elftal met 1-0.


Marco van Basten viert zijn grandioze treffer. Marco van Basten viert zijn grandioze treffer.

15 november 1964: Het seizoen 1964-1965 was een moeilijk voetbaljaar voor Ajax. De voorzitter Jan Melchers stapte in de zomer op, middenin de competitie verruilde de Engelse trainer Vic Buckingham Ajax voor Fulham en de Amsterdammers eindigden dat seizoen op een dertiende plaats.

Maar dit is tevens het seizoen van de grote veranderingen en opkomst van de huidige boegbeelden van Ajax: Jaap van Praag werd aangesteld als voorzitter, gymnastiekleraar Rinus Michels verving Buckingham én een van de grootste voetbaliconen aller tijden maakte zijn debuut op 15 november 1964. De zeventienjarige Johan Cruijff maakt zijn officiële competitiedebuut tegen GVAV. De Amsterdammers verliezen met 3-1. Cruijff scoorde vlak voor tijd de enige treffer. Dat seizoen speelt Cruijff tien wedstrijden en scoort hij vier keer.


Wijlen Rinus Michels trad in 1964 in dienst bij Ajax. Wijlen Rinus Michels trad in 1964 in dienst bij Ajax.