Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week van 8 tot en met 14 november onder meer dé omhaal van Marco van Basten, een zesklapper van Klaas Bakker en een gouden speld voor Ajax-icoon Bobby Haarms.

8 november 1962: Voormalig Ajax-trainer Jack Reynolds overlijdt op 81-jarige leeftijd. Reynolds trainde Ajax verschillende periodes: 1915-1925, 1928-1940 en 1945-1947. Tussen 1948 en 1950 nam hij, na het vertrek van Walter Crook, de honneurs waar als trainer. Voor al zijn verdiensten werd Reynolds benoemd tot erelid en werd in 1965 een tribunedeel (lange zijde tegenover de eretribune) in het oude Ajax-stadion De Meer naar hem vernoemd.

8 november 1997: Bob Haarms wordt door het bestuur van Ajax gehuldigd vanwege zijn vijftigjarige lidmaatschap van Ajax. Haarms ontvangt de gouden speld.

9 november 1986: Marco van Basten slaat tegen FC Den Bosch toe uit een fenomenale omhaal (foto). De beelden van de bijzonder scorende Van Basten, in zijn laatste seizoen als speler van Ajax 1, gaan de hele wereld over. Ajax wint die middag met 3-1 van de Bosschenaren.

10 november 1993: Ajax boekt een sensationele bekeroverwinning (8-3) op sc Heerenveen. Stefan Pettersson en Finidi George scoren allebei twee keer op deze woensdagse bekeravond. De overige Ajacieden die Heerenveen-goalie Carlo l’Ami weten te verslaan zijn: Frank en Ronald de Boer, John van den Brom en Dan Petersen. Trainer Louis van Gaal mist in het Olympisch Stadion onder meer de geblesseerden Edgar Davids, Michel Kreek, Tarik Oulida, Peter van Vossen én Clarence Seedorf. Laatstgenoemde is fit, maar ook opgeroepen voor Oranje Onder 18. Ook Jari Litmanen ontbreekt wegens interlandverplichtingen. Ajax en Heerenveen speelden een seizoen eerder nog samen de bekerfinale. Een half jaar eerder was Ajax met 6-2 te sterk voor de Friezen in de bekerfinale.

12 november 1997: Andy van der Meyde maakt in de thuiswedstrijd tegen FC Twente zijn debuut in Ajax 1.

13 november 1955: Ajax verplettert koploper DOS met 6-3. Klaas Bakker, net terug van een blessure, neemt alle Ajax-treffers voor zijn rekening.

14 november 1987: In de tweede ronde van het KNVB bekertoernooi wint Ajax 2 met 3-1 van FC Groningen. Frank en Ronald de Boer zijn deze avond de smaakmakers. De Boertjes worden samen uitgeroepen tot Men of the Match. Ook Marciano Vink is onder meer van de partij bij de Amsterdamse Beloften.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Beeldarchief Ajax