Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In deze rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 11 tot en met 17 januari, onder meer het nieuwe Ajax-bestuur en de doelpuntrijke jaren dertig.

11 januari 1931: Ajax viert de grootste overwinning in zijn dan (bijna) 31-jarige bestaan. VUC wordt met 17-0 verslagen. De twee 'Pieten' scoren er op los. Piet Strijbosch weet maar liefst zeven keer het doel van de tegenstander te vinden. Piet van Reenen maakt vijf doelpunten. Nog nooit eerder scoorde een ploeg uit de Eerste Klasse zeventien keer in één duel. De jaren dertig gelden, net als de jaren zeventig, als een gouden decennium in de clubgeschiedenis.

11 januari 1999: Tijdens een persconferentie in Kaapstad wordt officieel bekend gemaakt dat Ajax een meerderheidsbelang heeft verworven in de nieuw opgerichte club Ajax Cape Town. De Ajacieden spelen deze trip twee oefenduels. Voor Frank en Ronald de Boer zijn dit de laatste wedstrijden in Amsterdamse dienst.


De jaren dertig gelden als een gouden decennium in de clubgeschiedenis. De jaren dertig gelden als een gouden decennium in de clubgeschiedenis.

16 januari 1973: Ajax opent de strijd om de eerste Europese Supercup met een overwinning op Glasgow Rangers. De houder van de Europacup I wint in Glasgow met 1-3. De return volgt op 24 januari in Amsterdam.

16 januari 1974: Ajax walst in het Olympisch Stadion over AC Milan heen (6-0) en wint zijn tweede Europese Supercup.

16 januari 1989: Een nieuw Ajax-bestuur treedt aan. Voorzitter van de Amsterdamse club is Michael van Praag. Hij wordt bijgestaan door Arie van Os (financiële zaken), André Kraan (technische zaken), Uri Coronel (commerciële zaken) en Hennie Henrichs (amateurs). Van Praag junior treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader Jaap van Praag.

Foto's: Ajax.nl
Tekst: Ajax.nl


Op de foto met de Europese Supercup. Op de foto met de Europese Supercup.

Lees hier meer over de wedstrijden om de Super Cup.