Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 14 tot en met 20 december, onder meer het debuut van Joey Didulica in Ajax 1 en de laatste wedstrijd van de broers De Boer in dienst van Ajax.

14 december 1958: De eerste buitenlandse speler bij Ajax, de 36-jarige Bozo Broketa, speelt alweer zijn laatste duel voor Amsterdammers. De Joegoslaaf tekende dat seizoen een semi-profcontract maar komt in slechts vier wedstrijden in actie. Volgens de overlevering vanwege 'een ongekende traagheid'.

14 december 1966: Een week na de beroemde mistwedstrijd in Amsterdam tegen Liverpool is ook in de return in de stad van de Beatles sprake van veel mist. De wedstrijd eindigt in een 2-2 gelijkspel met beide Ajax-doelpunten van Johan Cruijff. Dankzij de remise bereikt Ajax de kwartfinale van de Europacuptoernooi voor landskampioenen. In die kwartfinale worden de Amsterdammers uitgeschakeld door Dukla Praag.

14 december 1986: Ajax speelt tegen Roda JC en beslist in de 53ste minuut de wedstrijd dankzij de 2-0 van Aron Winter. Veertien minuten later is er tijd voor een wissel. Rob Witschge verlaat het veld en voor hem komt de zeventienjarige Dennis Bergkamp binnen de lijnen. Het is het debuut van de huidige trainer van de D-junioren van Ajax. Met zijn onnavolgbare acties, fraaie staaltjes en schitterende doelpunten zal hij seizoenen lang fans naar de Meer weten te lokken.

15 december 2001: Twee minuten voor het einde van de wedstrijd Roda JC - Ajax is er een scrimmage voor het doel van Fred Grim. Roda-speler Vicelich lijkt de bal binnen te werken en zo Roda een 2-1 overwinning te bezorgen, maar Cristian Chivu brengt redding op de lijn. Grim, de huidige trainer van Jong Ajax, raakt bij die scrimmage echter geblesseerd en moet worden vervangen door Joey Didulica. Het opmerkelijke feit doet zich daarmee voor dat er twee Australische doelmannen in het veld staan. Die van Roda luistert naar de naam Kalac.

16 december 1991: Vier jaar eerder, op 20 december 1987, maakte de Zweedse verdediger Peter Larsson zijn debuut in Ajax 1. Vandaag, 16 december 1991, komt er een einde aan zijn carrière bij Ajax.

Hier plukt Kouters de bal weg voor Den Edel. Maar de spits scoorde wel drie keer in twee minuten. Hier plukt Kouters de bal weg voor Den Edel. Maar de spits scoorde wel drie keer in twee minuten.

18 december 1955: Ajax speelt in Rotterdam tegen Excelsior. De Amsterdammers komen achter, maar dan scoort Loek den Edel in twee minuten tijd drie keer. Uiteindelijk wint Ajax met liefst 4-6.

20 december 1970: Horst Blankenburg maakt zijn debuut bij Ajax. In de Amsterdamse editie van de Klassieker tegen Feyenoord blijft het 1-1. Blankenburg vervangt na de rust Sjaak Swart.

20 december 1998: Al tijdens het WK in Frankrijk laten Frank en Ronald de Boer weten dat hun ambities verder rijken dan Ajax. Ze willen het liefste vertrekken. Maar Ajax wil niet meewerken. Toch moeten ze na een verloren arbitragezaak bij Ajax hun werk doen. Ajax belooft dat aan het einde van het seizoen aan een transfer zal worden meegewerkt. Maar het afscheid komt toch eerder. Een week nadat trainer Morten Olsen is vervangen door Jan Wouters, spelen Frank en Ronald de Boer tegen Feyenoord hun laatste wedstrijd voor Ajax. Zij gaan versneld naar Barcelona.