Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal gebeurtenissen uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 25 tot en met 31 januari, onder meer het debuut in de basis van Marco van Basten en Daniël de Ridder.

30-01-1983: Ajax wint in de competitie met 6-1 van HFC Haarlem. Trainer Aad de Mos kan deze middag niet beschikken over de geblesseerde Johan Cruijff en besluit Marco van Basten voor de wedstrijd tegen Haarlem in zijn basisopstelling op te nemen. Van Basten heeft een seizoen eerder een verdienstelijk debuut gemaakt. Het is voor Van Basten zijn eerste wedstrijd in de basis van Ajax. De 17-jarige Edwin Bakker verwerft deze middag ook een plaats in de geschiedenisboeken. Het jonge supertalent scoort bij zijn debuut de 6-0 voor Ajax. Piet Keur maakt namens Haarlem de eretreffer.

29-01-1998: Anderhalve week voor de competitiehervatting tegen RKC Waalwijk speelt Ajax in Frankrijk een oefenduel tegen AS Monaco. In Fréjus-Saint Raphaël wint Ajax de vriendschappelijke wedstrijd met 1-3. Shota Arveladze scoort beide treffers voor rust. In de tweede helft bepalen Frank de Boer en Monaco-speler Trezeguet de eindstand op 1-3.

Leonardo schiet Ajax op 28 januari 2007 in de extra tijd naar winst. Leonardo schiet Ajax op 28 januari 2007 in de extra tijd naar winst.

26-01-2001: Ajax wordt in de Amstel Cup uitgeschakeld door Vitesse. In de Amsterdam ArenA zijn de bezoekers met 1-2 te sterk. Een veelvuldig terugkerend beeld tijdens de wedstrijd is de moedeloze blik van Ajax-spits Nikos Machlas. De Griek staat geregeld met een losgeschoten grasplag in zijn handen en ziet vertwijfeld toe hoe hij met Ajax van zijn oude werkgever verliest.

25-01-2003: Tijdens Ajax – NEC (1-0) moet trainer Ronald Koeman het zonder vele vaste waarden doen. Zo ontbreken onder andere Zlatan Ibrahimovic en Zdenek Grygera tegen NEC. Het biedt ruimte aan jong talent zoals Daniël de Ridder. Vier dagen na zijn competitiedebuut tegen Roda JC mag hij dit keer voor het eerst vanaf het begin starten. De 18-jarige De Ridder bekleedt deze wedstrijd liefst drie posities. Hij begint op rechts, maar verhuist na de entree van de 17-jarige debutant Tom de Mul naar links. De laatste tien minuten speelt De Ridder ook nog even achter de spits als Van der Vaart door de 18-jarige Nicolae Mitea wordt vervangen. De net 17-jarige Ryan Babel, in de winterstop overgeheveld van Jong Ajax naar het eerste elftal, zit voor het eerst op de bank bij Ajax 1.

28-01-2007: Een heroïsch voetbalgevecht in Stadion Euroborg. Bij rust staat FC Groningen met 2-0 voor tegen Ajax. Een strafschop van Levchenko en doelpunt van Groningen-speler Luis Suarez zetten het team van Henk ten Cate halverwege de wedstrijd op een fikse achterstand. Een inhaalrace met treffers van Jaap Stam, John Heitinga en Leonardo (ver in blessuretijd) helpen Ajax uiteindelijk alsnog aan de zege: 2-3.

Foto's: Ajax.nl
Tekst: Ajax.nl