Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek 'Deze week in de Ajax-historie' belichten we een aantal hoogtepunten of bijzondere gebeurtenissen uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 1 tot en met 7 maart, onder meer een zesklapper tegen Sparta, de beslissingswedstrijd tegen Benfica en het overlijden van Velibor Vasovic.

3 maart 1993: Stanley Menzo gaat in de uitwedstrijd bij AJ Auxerre ernstig in de fout door een bal in eigen doel te slaan. Ajax verliest de heenwedstrijd in de kwartfinale van de UEFA Cup uiteindelijk met 4-2. De keeper verliest zijn plaats onder de lat aan Edwin van der Sar, die het Ajax-doel in de daarop volgende competitiewedstrijd bij FC Volendam verdedigt. Menzo heeft het moeilijk met zijn rol als reserve en weigert het keepersshirt met rugnummer 12 aan te trekken. Menzo zit in Volendam dus met een ‘1’ op zijn rug op de bank.

In het Olympisch Stadion kunnen de Ajacieden van Louis van Gaal de achterstand niet meer ombuigen. Auxerre wordt weliswaar verslagen (1-0), maar het eenzame doelpunt is bij lange na niet voldoende. De Amsterdamse houder van de UEFA Cup is onttroond. Juventus is dat seizoen de nieuwe houder van de voormalige Europa Cup III. Een seizoen later is Van der Sar definitief eerste keus van Van Gaal. Menzo stapt na het seizoen 1993-1994 over naar concurrent PSV.

4 maart 2002: Velibor Vasovic, Ajax’ stoere aanvoerder begin jaren zeventig, overlijdt in Belgrado. De oud-Ajacied is slechts 62 jaar oud geworden. Twee dagen na het overlijden is namens Ajax Bob Haarms aanwezig bij de begrafenis van de illustere Joegoslaaf die op 26 december 1966 debuteerde in Ajax 1. Vasovic speelt tot en met het seizoen 1970-1971 204 officiële duels en groeide die periode uit tot een fantastisch boegbeeld. Een waardig ambassadeur van zijn club. Ajax speelt de eerstvolgende wedstrijd na het overlijden van Vasovic, tegen De Graafschap, met rouwbanden.

5 maart 1969: Ajax wint de historische beslissingswedstrijd tegen Benfica met 0-3 (foto). Inge Danielsson scoort in het ‘neutrale’ Stade de Colombes in Parijs tweemaal. Johan Cruijff doet dat één keer. De beslissingswedstrijd was noodzakelijk omdat de voorafgaande twee duels (eerst in Amsterdam en vervolgens in Lissabon) de gasten een 1-3 overwinning opleverden. Ajax bereikt de halve finale van de Europa Cup I en stoot - via Spartak Trnava - zelfs door naar de finale. Ajax is daarmee de eerste Nederlandse club die de finale van de belangrijkste Europa Cuo weet te bereiken. Een succes wordt de finale tegen AC Milan niet. In het Estadio Santiago Bernabeu in Madrid is AC Milan niet alleen sterker maar voetballend ook ‘slimmer’. De Ajacieden en trainer Rinus Michels leren een dure, maar leerzame les. Niet lang daarna veroveren de Amsterdammers de Europa Cup driemaal op rij.

5 maart 2003: In de thuiswedstrijd tegen FC Groningen, kwartfinaleduel Amstel Cup, maakt Rafael van der Vaart zijn rentree na drie maanden blessureleed. De middenvelder is na 66 minuten de vervanger van Richard Witschge. Ajax bereikt de halve eindstrijd van het bekertoernooi door met 4-2 te winnen. Namens Ajax scoren Wesley Sneijder, Zlatan Ibrahihimovic (2) en Nourdin Boukhari.

5 maart 2006: Ajax is Sparta in de ‘eigen’ Amsterdam ArenA de baas. Nourdin Boukhari en Klaas Jan Huntelaar zijn het allerbest op dreef tegen de Kasteelclub. Boukhari bezorgt de Amsterdammers binnen het eerste kwartier hoogstpersoonlijk een 2-0 voorsprong. Drie doelpunten van Huntelaar én een treffer van Thomas Vermaelen later, stapt Ajax met een 6-0 zege van de mat.

Tekst en foto: Ajax.nl