Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 30 november tot en met 6 december, onder meer aandacht voor de 150e Klassieker en tranen in Zürich.

30 november 2003: Voor het eerst in ruim vier jaar wint Ajax weer eens van Feyenoord in de Amsterdam ArenA. Vijf eerdere bezoeken van de Rotterdammers aan de hoofdstad leverde Ajax twee nederlagen en drie gelijke spelen op. Tijdens de 150e Klassieker is echter alles anders. Ajax wint dankzij twee treffer van Rafael van der Vaart met 2-0 van de aartsrivaal. Vooral de eerste goal is van een geweldige schoonheid. Van der Vaart krijgt in de vierde minuut van het duel een prachtige voorzet van Mitea en passeert keeper Lodewijks met een magistrale hakbal die over hem en de ontzette Feyenoord-doelman heen vliegt. Het brengt Van der Vaart en de ArenA in extase. Zeven minuten later bepaalt de aanvoerder van Ajax de eindstand op 2-0.

Van der Vaart bedankt collega Mitea voor de assist bij zijn wereldgoal tegen Feyenoord. Van der Vaart bedankt collega Mitea voor de assist bij zijn wereldgoal tegen Feyenoord.

1 december 1985: In het seizoen 1985-1986 scoren de Ajacieden aan de lopende band. Liefst 120 keer laat Ajax het net bollen in de 34 Eredivisiewedstrijden. Nog steeds is het productieve seizoen van Ajax in de statistieken van andere clubs terug te vinden. Zo is de 1-8 overwinning van Ajax op FC Twente (op 1 december 1985) nog steeds de grootste competitienederlaag in een thuiswedstrijd van de Tukkers. Toch zijn alle doelpunten van Ajax in het seizoen '85-'86 niet voldoende voor de titel. De Amsterdammers eindigen uiteindelijk als tweede met acht punten achterstand op kampioen PSV.

3 december 2001: Ronald Koeman neemt op zijn eerste werkdag als trainer van Ajax tijdens de training een reeks vrije trappen. Uit de foto’s blijkt dat de nieuwbakken Ajax-trainer de techniek nog tot in de puntjes beheerst. Zijn lichaamshouding bij het aanleggen van de spelhervatting is in beide situaties volkomen gelijk. Slechts uit de achtergrond valt op te maken dat het twee verschillende vrije trappen zijn.

Twee identieke vrije trappen van Koeman tijdens zijn eerste dag als Ajax-trainer. Twee identieke vrije trappen van Koeman tijdens zijn eerste dag als Ajax-trainer.

4 december 1996: Grasshopper Club – Ajax is de laatste en beslissende wedstrijd in groep A van de Champions League. Ajax moet winnen om zich te plaatsen voor de kwartfinales. Alleen als AJ Auxerre verliest van Glasgow Ranges heeft Ajax aan een gelijkspel tegen Grasshoppers genoeg. Rekenmachines zijn uiteindelijk niet nodig, want Ajax wint met 0-1 in het Hardturm Stadion dankzij een treffer van Patrick Kluivert in de 32e minuut. Het team van Louis van Gaal kan zich daardoor gaan opmaken voor de kwartfinale van de Champions League. Daarin is Atletico Madrid de tegenstander van Ajax. Na afloop barst Ronald de Boer voor de camera in tranen uit. Met een snik in zijn stem spreekt hij de memorabele woorden: ,,dit is van blijdschap, hoor.”

5 december 1982: Ajax wint met 5-0 van Helmond Sport. Bijzonderheid in dit competitieduel is de ‘dubbele penalty’ van Johan Cruijff en Jesper Olsen. Otto Versfeld is kansloos.

6 december 1981: Deze middag krijgt de 34-jarige Johan Cruijff het Ajax-publiek op de banken. Het nieuws over de rentree van Cruijff in het Ajax-shirt in de thuiswedstrijd tegen HFC Haarlem lokt tienduizenden supporters naar de Meer. In de 21ste minuut verwerft Cruijff zijn zoveelste plek in de annalen van Ajax. De nummer 14 neemt de bal aan en laat de Haarlemmers Piet Huyg en Martin Haar stijlvol kansloos. De sublieme lob die vervolgens wordt verstuurd, blijkt niet veel later te machtig voor doelman Edward Metgod. Ajax besluit de laatste competitiewedstrijd in 1981 met een klinkende overwinning (4-1) op Haarlem.

6 december 1998: Na afloop van het competitieduel Ajax – MVV, dat teleurstellend in 1-1 eindigt, zijn vrijwel alle Ajacieden ’s avonds present in Café Anno 1890 bij het afscheidsfeestje van Mariano Juan. Aanvoerder Danny Blind heeft de fuif voor de geliefde Argentijn georganiseerd.