Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 18 tot en met 24 januari, onder meer de aanstelling van Rinus Michels als eerste Nederlandse trainer van Ajax.

21 januari 1965: Vic Buckingham verzoekt het bestuur van Ajax om ontbindingen van zijn contract. Die stemt daar graag mee in, want de resultaten zijn slecht. Buckingham verlaat Ajax en keert per direct terug naar zijn vaderland waar hij Fullham gaat trainen.

22 januari 1965: Ajax stelt een gymnastiekleraar aan. Rinus Michels is de nieuwe trainer van Ajax. De oud-speler van Ajax 1 is de eerste Nederlandse trainer van Ajax. Hij zorgt voor het professionalisme in Amsterdam en onder hem komen de eerste successen. Hij blijft tot en met het seizoen 1970/1971 trainer van Ajax 1.

24 januari 1965: Rinus Michels debuteert als trainer van Ajax met een 9-3 overwinning op MVV. In zijn eerste jaar lukt het hem (nog) niet Ajax terug te brengen waar het hoort. De ploeg eindigt op de vier-na-laatste plaats.

24 januari 1973: Ajax kan de eerste Europese Supercup in de prijzenkast bijzetten. In het Olympisch stadion verslaat de Europacup I-houder de winnaar van de Europacup II met 3-2.

24 januari 1976: Heinz Stuy keept in de uitwedstrijd tegen ADO (0-0) naar later zou blijken voor het laatst in Ajax 1. De doelman wordt verdrongen van de eerste keepersplek door Piet Schrijvers en vertrekt naar FC Amsterdam. Stuy speelde liefst 193 officiële wedstrijd voor Ajax 1 en hielp Ajax mede aan de drie Europa Cups 1 door in alle drie de finales de 'nul te houden'.

24 januari 1993: Clyde Wijnhard maakt op twintigjarige leeftijd zijn debuut bij Ajax. Lang duurt zijn Amsterdamse carrière niet. Nog geen zeven weken later, op 10 maart, speelt hij al zijn laatste duel voor Ajax. Dan wordt hij uitgeleend aan FC Groningen.

Foto: Ajax.nl
Tekst: Ajax.nl