Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek 'Deze week in de Ajax-historie' belichten we een aantal hoogtepunten of bijzondere gebeurtenissen uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 15 maart tot en met 21 maart, vooral aandacht voor de geboortedag van Ajax.

15 maart 1978: Juventus elimineert Ajax via een strafschoppenreeks in het Europa Cup 1-toernooi. Ajax blijft steken in de kwartfinale.

16 maart 1913: Ajax leidt de grootste nederlaag in de clubgeschiedenis. DFC is in Amsterdam met maar liefst 1-9 oppermachtig. Drie weken eerder verloren de Ajacieden in Dordrecht al met 6-0 van dezelfde tegenstander.

16 maart 1958: Rinus Michels speelt zijn laatste wedstrijd als Ajacied.

18 maart 1900: Officiële oprichting van de Amsterdamsche Football Club Ajax. De oprichtingsvergadering wordt gehouden in café Oost-Indië, Kalverstraat 2.

18 maart 1905: Het vijfjarig bestaan van Ajax wordt gevierd met een gekostumeerde voetbalwedstrijd. Verkleedpartijen vormen aan het begin van twintigste eeuw een populaire vrijetijdsbesteding.

18 maart 1910: Ajax viert het tienjarig bestaan met een gekostumeerde voetbalwedstrijd. Het jubileum is aanleiding voor een week van festiviteiten, waaronder drie vriendschappelijke wedstrijden tegen Engelse clubs. Achtereenvolgens zijn Woodford Albion (0-1), Roundhay (1-1) en Manchester University (0-0) de tegenstanders. Verkleedpartijen waren vanaf het begin van de vorige eeuw een gangbaar onderdeel van het programma, als men iets te vieren had, maar deze duels werden in normale voetbaloutfits gespeeld.

Het vijftigjarig bestaan werd groots aangepakt. Het vijftigjarig bestaan werd groots aangepakt.

18 maart 1925: Bij het 25-jarig bestaan wordt de krijgshaftige kop van de Griekse held Ajax afgebeeld op een porseleinen bord. De kop vervangt het oude, in onbruik geraakte clubembleem. Het nieuwe clubembleem houdt het uit tot 1991.

18 maart 1950: Viering van het gouden jubileum. In hotel Krasnapolsky wordt de jubileumrevue Ajax in ’t Goud opgevoerd (acteurs zijn onder meer de spelers Michels, Van der Hart en Dräger).

18 maart 2000: Viering van het eeuwfeest.

19 maart 1911: Gé Fortgens is de eerste speler van Ajax in het Nederlands elftal. Fortgens wint in Antwerpen met 1-5 van de Belgen. Kort daarop wordt de Ajacied door zijn club getrakteerd op een bijzondere ceremonie ter viering van die eerste interland.

19 maart 1997: Ajax wint in de verlenging van Atletico Madrid. Na de droomgoal van
Dani dient Babangida de Spanjaarden met zijn treffer de knock-out toe.

21 Maart 2000: Drie dagen na de uitgebreide viering van het eeuwfeest krijgt Jan Wouters te horen dat hem de wacht wordt aangezegd. Hans Westerhof is zijn vervanger voor de rest van het seizoen.