Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week van 1 tot en met 7 november onder meer de vijf goals die Ruud Geels 35 jaar geleden maakte tegen Feyenoord.

1 november 1975: Ajax was het seizoen 75-76 niet bepaald glorieus begonnen. Maar tegen Feyenoord ging het als vanouds. Voor Ajax-coach Rinus Michels was het prettig dat hij zijn spits Ruud Geels na een lichte blessure weer optimaal kon gebruiken. In de tiende minuut liet Geels zich al zien toen hij een voorzet van René Notten binnenschoot. Feyenoord wilde zo snel mogelijk van die achterstand af en verliet de defensieve stellingen. Pas na ruim een uur spelen profiteerde Ajax daar volledig van. Arno Steffenhagen scoorde de tweede Ajax-goal, maar daarna had alleen Geels het woord. En binnen twintig minuten wist de spits, die bij Feyenoord moest wijken voor Ove Kindval, Eddy Treytel nog vier keer te passeren en zo won Ajax met 6-0. In het boek Ajax Wereldclub is de prachtige kopbal die 3-0 betekende groots uitgelicht. Er staat nog een citaat bij van de doelpuntenmaker. ,,Ik kan mij niet herinneren ooit zoveel vrijheid te hebben gehad en ik kan me eigenlijk niet voorstellen, dat dit weer zo snel zal gebeuren ook."

4 november 1982: Wim Kieft neemt in Parijs de Gouden Schoen voor Europees Topscorer in ontvangst. De spits van Ajax schoot dat seizoen 32 keer raak in evenzoveel wedstrijden. Hij bleef daarmee Kees Kist voor die de Zilveren Schoen voor zich opeiste.

6 november 1904:: Ajax speelt zijn eerste bekerwedstrijd. In Rotterdam is Staurnus met 2-1 te sterk voor de Ajacieden.

7 november 1978: Ajax speelt de ‘afscheidswedstrijd’ van Johan Cruijff tegen Bayern München. De Duitsers, met onder hen de huidige Ajax-trainer Martin Jol, trakteren de Amsterdammers op een 0-8 nederlaag.

Tekst:Ajax.nl
Foto:Beeldarchief Ajax/Ajaximages.com