Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In deze rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 16 tot en met 22 november, onder meer het debuut van Jany van der Veen en Ronald de Boer en de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid.

17 november 1963: Na afloop van de bekerwedstrijd tegen Willem II (0-4 in Tilburg) ontsnapt de Ajax-selectie aan een grote ramp. De Ajax-spelersbus botst na een slippartij tegen enkele auto’s. Het scheelde een meter of de bus was van een metershoge dijk gestort.

18 november 1956: Dit voetbaljaar is het eerste seizoen van de landelijke competitie: de Eredivisie. Ajax begint goed door NAC met 1-0 te verslaan. Tegen Willem II, op 18 november, boekt Ajax de grootste zege van seizoen 1956-1957. Klaas Bakker opent de score namens de Amsterdammers. Rinus Michels (2x), Piet Ouderland en Wim Bleijenberg maken de overige treffers. Ajax-doelman Eddy Pieters Graafland weet zijn doel schoon te houden: 5-0.

19 november 1997: Dit seizoen walst Ajax in de KNVB beker met grote cijfers over de tegenstanders. In de eerste bekerontmoeting tegen MVV op 19 november 1997, wint Ajax het duel in de Amsterdam ArenA met 6-0. Dean Gorré is met vier treffers de man van de wedstrijd. In de achtste finale wordt Roda JC met 5-0 uit het toernooi gespeeld. De kwartfinale tegen NAC wint Ajax met 2-1 en in de halve finale zijn de Amsterdammers met 3-0 te sterk voor sc Heerenveen. De finale van het bekertoernooi wint Ajax overtuigend door PSV met 5-0 te verslaan.

19 november 1939: In de stadsderby tegen Blauw Wit komt Ajax binnen een klein kwartier op een 2-0-achterstand te staan. Blauw Wit wint uiteindelijk met 3-1. Een lichtpuntje in de wedstrijd: Jany van der Veen debuteert in dit duel. In totaal zal hij 116 wedstrijden spelen in Amsterdamse dienst. Na zijn voetbalcarrière blijft Van der Veen actief binnen Ajax.


Het Ajax-elftal in 1938-1939. Het Ajax-elftal in 1938-1939.

20 november 1957: Ajax speelt zijn eerste Europa Cup. SC Wismut is de tegenstander. Ajax wint de memorabele wedstrijd met 1-3. Piet van der Kuil maakt het eerste Ajax-doelpunt. Een week later (27 november eindigt Ajax - SC Wismut in het Olympisch Stadion in 1-0).

21 november 1987: In de wedstrijd Ajax - PEC Zwolle (6-4) maakt jongeling Ronald de Boer zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. Hij maakt meteen goede indruk door een doelpunt voor zijn rekening te nemen. Zijn eerste optreden in het Ajax-shirt is ruim een jaar voor het debuut van zijn broer Frank. Beide spelers winnen prijzen met Ajax waaronder de Champions League en de Wereldbeker. Ronald de Boer speelt in totaal 223 wedstrijden voor Ajax en Frank speelt 329 duels.

22 november 1995: Een hoogtepunt in de historie is de Champions League groepswedstrijd tegen Real Madrid op 22 november 1995. De eerste wedstrijd won Ajax met 1-0 van de Madrilenen. De return in Spanje kent een vreemd verloop. Ajax is behoorlijk op dreef en scoort zelfs tweemaal via Jari Litmanen en Patrick Kluivert. De scheidsrechter keurt de glaszuivere doelpunten echter af. Na de rust scoren dezelfde spelers opnieuw en ditmaal is het raak: Ajax wint met 2-0 van de Koninklijke.


Jari Litmanen scoort het eerste doelpunt tegen Real Madrid. Jari Litmanen scoort het eerste doelpunt tegen Real Madrid.