Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 12 tot en met 18 april, onder meer aandacht voor het debuut van Stanley Menzo en het 'bevriezen' van het Ajax-rugnummer 14.

13 april 2008: FC Groningen - Ajax wordt afgelast vanwege brand op de tribunes. Vlak voor aanvang ontstonden er op de tribunes diverse brandjes nadat lange papieren slingers vlam hadden gevat. Toeschouwers vluchtten het veld op en de spelers trokken zich terug in de catacomben van het stadion. Na ruim een uur van overleg wordt besloten het duel af te gelasten. De wedstrijd in de Euroborg wordt drie dagen later ingehaald en levert de Ajacieden een 1-2 overwinning op.

14 april 1999: Ajax en Danny Blind bereiken overeenstemming over een nieuw contract. De oud-aanvoerder wordt per 1 juli 1999 directeur spelersbeleid. De verdediger stopt na het seizoen 1998-1999 met voetballen, waarna hij voor onbepaalde tijd bij de Amsterdamse club in dienst treedt. Samen met directeur betaald voetbal Jan Wouters en Hans Westerhof (hoofd jeugdopleiding) zal Blind het technische beleid van Ajax gaan uitstippelen. In zijn nieuwe functie wordt Blind medeverantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid.

14 april 2004: Ajax is speciale gast in Sprookjespark de Efteling. De (toenmalige) shirtsponsor van Ajax (ABN AMRO) heeft een oefenwedstrijdje tussen de Ajacieden en het team van FC Sprookjesbos georganiseerd. De wedstrijd, om de 'Pardoes-cup', wordt op sprookjesachtige wijze gewonnen door de thuisploeg. Ajax wordt met liefst 15-0 verslagen. De sprookjesploeg van de Efteling gaat er vandoor met de cup.

15 april 1984: Stanley Menzo debuteert bij Ajax. Menzo zal in latere jaren uiteindelijk 322 officiële wedstrijden keepen als Ajacied. Na zijn actieve loopbaan laat de oud-Ajacied zich af en toe nog bewonderen tijdens vriendschappelijke duels van Lucky Ajax. Ook verdedigt de doelman het doel in 2007 tijdens de afscheidswedstrijd van Dennis Bergkamp tussen Ajax en Arsenal (foto boven).

Jan Vertonghen zoekt een heenkomen tegen de rook in de Euroborg in 2008. Jan Vertonghen zoekt een heenkomen tegen de rook in de Euroborg in 2008.

17 april 2003: Uit het Ajax Museum in de Amsterdam ArenA wordt de Gouden Meerbeker gestolen. De Gouden Meerbeker werd door Ajax tussen 1917 en 1920 drie keer op rij gewonnen. De verslagenheid onder de Ajax-historici is groot. Ajax heeft onmiddellijk de beveiliging en bescherming van de prijzen uit de rijke clubhistorie verscherpt. De beker (een replica) keert in 2009 terug.

18 april 2007: Ter ere van de 60ste verjaardag van Johan Cruijff, vandaag over een week, hebben de directie en raad van commissarissen van Ajax besloten het shirt met rugnummer 14 voorgoed te ‘bevriezen’. Dit heeft voorzitter John Jaakke tijdens een verjaardagsdiner met de clubleiding en Cruijff bekendgemaakt. Met de symbolische overdracht van het shirt aan Johan Cruijff zal ‘nummer 14’ met ingang van het komende seizoen nooit meer door een speler van het eerste elftal worden gedragen. John Jaakke: ,,Johan Cruijff is van onschatbare waarde geweest voor Ajax en heeft de club wereldwijde naam en faam bezorgd. Wie nummer 14 zegt, zegt Johan Cruijff. Daarom bevriezen we ‘zijn’ rugnummer als een hommage aan een unieke voetballer. Johan 60, 14 voor altijd.” Roger is de laatste Ajacied die, als selectiespeler, het shirt met nummer 14 mag dragen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl / Ajax Images