Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In deze rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 5 tot en met 11 april, onder meer De Erewedstrijd rondom Johan Cruijff en de laatste wedstrijd van Ronald Spelbos.

6 april 1988: Ronald Spelbos heeft een langdurige knieblessure en besluit zijn voetballoopbaan te beëindigen. Op 6 april 1988 speelt de verdediger zijn laatste wedstrijd in het Ajax-shirt. In totaal voetbalt Spelbos 125 keer voor de Amsterdamse club en scoort hij 24 doelpunten.

6 april 1999: Onder de noemer ‘Dertig Jaar Finales’ wordt de Erewedstrijd rondom Johan Cruijff gespeeld in een uitverkochte ArenA. Cruijff, de organisator van deze sfeervolle avond, nodigt alle Ajacieden uit die ooit deel uitmaakten van een elftal dat in een Europese finale speelde. Piet Keizer, Johnny Rep, Barry Hulshoff, Arnold en Gerrie Mühren, Heinz Stuy, Arie Haan, Wim Suurbier en Horst Blankenburg zijn slechts enkele spelers die in actie komen in de bomvolle ArenA.

Ronald Spelbos is jarenlang het gezicht van de Ajax-defensie. Ronald Spelbos is jarenlang het gezicht van de Ajax-defensie.

8 april 1901: Ajax speelt voor het eerst buiten Amsterdam. In Haarlem neemt het Ajax-elftal, met onder andere Cor Kist en Hein Brockman, het op tegen het Nederlands elftal. Ajax besluit zijn eerste ‘reisje’ met een overwinning: 2-4.

8 april 1987: Ajax wint de uitwedstrijd (de ‘regenwedstrijd’) in het Europa Cuptoernooi voor Bekerwinnaars met 3-2 van Real Zaragoza. Ajax wint de return met 3-0. Twee weken later meldt Marco van Basten dat hij Ajax zal verruilen voor AC Milan.

10 april 2000: In het RAI Auditorium wordt de ‘musivue’ Een juichtoon dav’re langs de velden opgevoerd. De Ajax-revue wordt een groot succes en is het hoogtepunt in de eeuwviering van de Amsterdamse club.

Foto's: Ajaximages.com/Heritage Collection
Tekst: Ajax.nl

Marco van Basten in actie tegen Real Zaragoza. Marco van Basten in actie tegen Real Zaragoza.