Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 1 tot en met 8 augustus, onder meer het afscheid van Sjaak Swart en de hattrick van Luis Suarez.

1 augustus 1992: Johan Cruijff verzorgt de opening van de expositie ‘Ajax Ingelijst’ in de Beurs van Berlage. Vijf jaar later verzorgt de oud-Ajacied ook de opening van het Ajax Museum.

4 augustus 1948: Het eerste sportcontact tussen Nederland en Suriname. Ajax en Suriname besluiten hun vriendschappelijke wedstrijd in het Olympisch Stadion met een 2-2 eindstand. Tien dagen later spelen de Ajacieden nog een ‘exotisch’ duel. De Amsterdammers worden met 1-5 verslagen door India. De Indiërs spelen zonder schoenen.

5 augustus 1969: Ajax speelt in het Olympisch Stadion de benefietwedstrijd voor oud-voetballer Willy Dullens. Alemannia Aachen is de tegenstander.

5 en 6 augustus 1996: Ajax neemt onder de noemer ‘Adieu de Meer’ afscheid van stadion de Meer. 62 jaar lang was dit het thuishaven van alle Ajacieden. Een week na het afscheid opent Ajax het gloednieuwe Amsterdam ArenA met een vriendschappelijke wedstrijd tegen AC Milan.

Ajax Heritage Collection: De afscheidswedstrijd van Sjaak Swart. Ajax Heritage Collection: De afscheidswedstrijd van Sjaak Swart.

8 augustus 1973: Mister Ajax Sjaak Swart speelt zijn laatste wedstrijd als Ajacied. Tottenham Hotspur is de tegenstander in het Olympisch Stadion. De Amsterdamse formatie wint met 4-1 van Tottenham.

8 augustus 1975: Het Amsterdam 700-toernooi ziet het levenslicht. Het blijkt een traditie die tot en met 1993 in ere wordt gehouden. Ajax speelt zijn eerste wedstrijd op dit eerste toernooi tegen FC Barcelona.

8 augustus 1993: Frank Rijkaard maakt zijn rentree bij Ajax. De routinier maakt zijn ‘tweede’ debuut in de 4-0 gewonnen Super Cup-wedstrijd tegen Feyenoord.

8 augustus 1996: Jeugdspeler Elias en erelid Jan Potharst openen gezamenlijk Ajax’ sportpark de Toekomst. Het bijzondere duo sloeg eerder ook al de eerste paal van het jeugd- en amateurcomplex van Ajax.

8 augustus 2009: Ajax verslaat RKC Waalwijk met 4-1. Luis Suarez speelt een hoofdrol door een hattrick te scoren. De Uruguayaan tekent voor de 1-2, 1-3 en 1-4. Na afloop van het duel krijgt Suarez de wedstrijdbal mee naar huis.


Tekst: Ajax.nl
Bovenste foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst