Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In deze rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 29 maart tot en met 4 april, onder meer ‘de vliegende Hollander’ Gerrit Keizer en het debuut van Marco van Basten.

29 maart 2002: Voor Ajax 2 komt een einde aan een opmerkelijke opmars in het ‘grote’ bekertoernooi. De Beloftenploeg van trainer Jan Olde Riekerink delft het onderspit tegen FC Utrecht in de verlenging en na strafschoppen. FC Utrecht bereikt daardoor de bekerfinale. Bijna een eeuw terug lukte het een reserveploeg voor het laatst om zo ver te reiken in de beker.

31 maart 1918: Ajax wint van Sparta en verovert zijn eerste afdelingskampioenschap. Vijfvoudig landskampioen Sparta wordt met 4-1 verslagen. Na afloop wordt voor het eerst het nieuwe clublied ten gehore gebracht. ‘Een juichkreet daav’re langs de velden voor ons dierbaar Rood en Wit’.

1 april 1929: Gerrit Keizer, een van de eerste Nederlandse profvoetballers in de geschiedenis, maakt zijn debuut in Ajax 1. De doelman zou ook het doel van Arsenal verdedigen en uitgroeien tot de vliegende Hollander. Een periode keepte hij zijn wedstrijden op zaterdag voor de Gunners en op zondag bij Ajax. Gerrit Keizer keept voor het laatst in de wedstrijd tegen De Volewijckers (0-0). Keizer speelt in totaal 302 competitiewedstrijden voor Ajax.


'De vliegende Hollander' in actie. 'De vliegende Hollander' in actie.

1 april 1972: Ajax leidt zijn eerste en enige nederlaag in het seizoen 1971-1972. Go Ahead Eagles is in Deventer met 3-2 te sterk.

3 april 1982: Marco van Basten maakt als 17-jarige in de thuiswedstrijd tegen NEC (5-0) zijn debuut in Ajax 1. Van Basten is in de tweede helft de vervanger van Johan Cruijff. Van Basten zorgt koppend voor de 3-0.

4 april 2005: Vurnon Anita tekent op zijn zestiende verjaardag een contract dat hem tot 2011 aan Ajax verbindt. Eind 2009 verlengt Anita zijn contract met een seizoen, tot en met 2012.


Foto's: Ajaximages.com
Tekst: Ajax.nl


Vurnon Anita tekende op zijn zestiende verjaardag een contract. Vurnon Anita tekende op zijn zestiende verjaardag een contract.