Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week, van 7 tot en met 12 december, onder meer de opening van stadion de Meer, de legendarische ‘mistwedstrijd’ tegen Liverpool en de stunt van Jong Ajax in de KNVB beker.

7 december 1966: De beroemde en legendarische ‘mistwedstrijd’ tegen Liverpool wordt gespeeld in het Olympisch Stadion. Ajax boekt een sensationele 5-1 overwinning. Met deze ruime zege wordt Ajax geïntroduceerd in Europa. Een week later is de return in Liverpool. De wedstrijd eindigt in een 2-2 gelijkspel met beide Ajax-doelpunten van Johan Cruijff. Opvallend detail: ook in dit duel is er sprake van veel mist. Ajax bereikt de kwartfinale van de Europacuptoernooi voor landskampioenen. In die kwartfinale wordt het uitgeschakeld door Dukla Praag.

7 december 1980: Feyenoord - Ajax levert het ‘sneeuwbalincident’ op. Voormalig Feyenoorder Wim Jansen krijgt bij zijn terugkeer in de Kuip, als debuterend Ajacied, een ijsbal op zijn oog tijdens de warming-up. Hij komt niet verder dan een kwartier speeltijd. Ajax verliest met 2-4 van de Rotterdammers.

8 december 1985: Marco van Basten scoort zes keer in het eredivisieduel tegen Sparta Rotterdam (9-0). Van die zes goals komen er drie uit een strafschop.

8 december 2007: Maarten Stekelenburg keept in de uitwedstrijd tegen Willem II (2-3) zijn 150e officiële duel in Ajax 1. De doelman maakte op 11 augustus 2002 zijn debuut in de wedstrijd tegen PSV.


Ajax wint met 5-1 van Liverpool. Ajax wint met 5-1 van Liverpool.

9 december 1934: Ajax’ stadion de Meer wordt geopend. De Ajacieden openen het stadion in stijl: met een 5-1 overwinning op Stade Français uit Parijs. Het eerste doelpunt in de Meer staat op naam van Bob ten Have.

9 december 1987: Ajacied Johnny Bosman slaat drie keer toe in de interland met Nederland tegen Cyprus. De interland wordt gespeeld in de Meer.

11 december 1968: Ruud Krol debuteert in Ajax 1. De verdediger zou uitgroeien tot een steunpilaar in het grote Ajax van begin jaren zeventig.

12 december 1998: Ajax zet Morten Olsen op non-actief en stelt Jan Wouters aan als zijn vervanger. De trainerswissel is het slotstuk op een roerige periode waarin onder meer Ronald en Frank de Boer een conflict uitvochten met hun club.

12 december 2001: Jong Ajax stunt in het ‘grote’ bekertoernooi en verslaat FC Twente met 2-1. Daarmee bereikt het Beloftenelftal de kwartfinales van de KNVB beker. Stormvogels/Telstar wordt met 3-0 opzij gezet. In de halve finale tegen FC Utrecht gaan de Jong Ajacieden onderuit in de strafschoppenserie. De ‘grote broer’ van de Amsterdammers neemt in de finale revanche op de domstedelingen door ze met 3-2 te verslaan. De KNVB beker gaat daardoor alsnog naar Amsterdam.