Menu
Deze week in de Ajax-historie

Deze week in de Ajax-historie

De historie van Ajax is rijk en interessant. In de rubriek ‘Deze week in de Ajax-historie’ belichten we een aantal hoogtepunten uit het verleden van de Amsterdamse voetbalclub. Deze week - van 15 tot en met 21 november - aandacht voor een aantal debutanten: Johan Cruijff, Ronald de Boer en Ajax’ eerste Europese wedstrijd.

15 november 1964: Johan Cruijff maakt zijn debuut in Ajax 1. Op bezoek bij GVAV debuteert de 17-jarige Cruijff met een nederlaag. Ajax gaat met 3-1 onderuit. Toch is hij volgens Ajax-traditie wel direct trefzeker bij zijn debuut. Cruijff scoort vlak voor tijd de enige treffer van Ajax.

15 november 1999: Ajax wint in een oefenduel met 1-0 van VfB Stuttgart. De wedstrijd in het Gottlieb Daimler-Stadion komt voort uit een afspraak die Ajax bij de overgang van Frank Verlaat maakte. Omdat zowel Nederland als Duitsland interlandverplichtingen hebben, komt deze datum voor beide clubs goed uit. Gevolg is echter wel dat er twee veredelde tweede teams aantreden. Het geeft de 17-jarige Abubakari Yakubu en Pascal Heije (20) de gelegenheid om hun officieuze debuut te maken. Kevin Bobson beslist het oersaaie oefenduel na rust met de enige treffer van de avond.

16 november 2008: Vier dagen na de blamerende bekeruitschakeling tegen FC Volendam (1-0 na verlenging) revancheert Ajax zich tegen PSV. In de Amsterdam ArenA wint Ajax de topper met 4-1. Voor de wedstrijd wordt een minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van Sjaak Wolfs (77). Ajax speelt het duel met rouwbanden.

Ronald de Boer, hier in actie tijdens Ajax - FC Groningen in '97-'98, maakte in 1987 zijn debuut voor Ajax. Ronald de Boer, hier in actie tijdens Ajax - FC Groningen in '97-'98, maakte in 1987 zijn debuut voor Ajax.

17 november 1963: Na afloop van de gewonnen bekerwedstrijd tegen Willem II ontsnapt de Ajax-selectie op de terugweg aan een grote ramp. De spelersbus van Ajax botst na een slippartij tegen enkele auto’s. Het scheelde een meter of de bus was van een metershoge dijk gestort.

19 november 1997: Ajax boekt een ruime bekerzege op MVV. In de Amsterdam ArenA wordt de club uit Maastricht met 6-0 verslagen. Dean Gorré is met vier treffers de man van de wedstrijd.

20 november 1957: Ajax speelt deze avond zijn eerste wedstrijd in de Europa Cup. SC Wismut is de tegenstander. Ajax wint de debuutwedstrijd met 1-3. Piet van der Kuil maakt het eerste Ajax-doelpunt. Een week later eindigt de return in het Olympisch Stadion in een 1-0 zege voor Ajax.

21 november 1987: In de wedstrijd Ajax - PEC Zwolle (6-4) maakt jongeling Ronald de Boer zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. Hij maakt meteen een goede indruk door een doelpunt voor zijn rekening te nemen. Zijn eerste optreden in het Ajax-shirt is ruim een jaar voor het debuut van zijn broer Frank.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Voorafgaand aan Ajax - PSV werd in 2008 een minuut stilte gehouden voor de overleden Sjaak Wolfs. Voorafgaand aan Ajax - PSV werd in 2008 een minuut stilte gehouden voor de overleden Sjaak Wolfs.