Menu
Deze week... 109 jaar geleden

Deze week... 109 jaar geleden

Vandaag is het precies 109 jaar geleden dat de Amsterdamsche Football Club Ajax officieel van start ging. En zoals elke voetballer wel eens in actie komt op zijn eigen verjaardag, zo heeft Ajax dat in de historie tien keer gedaan. Vanavond wordt de elfde keer.

Ajax, met Marco van Basten als bovenste speler, viert feest na de treffer tegen Malmö FF. Ajax, met Marco van Basten als bovenste speler, viert feest na de treffer tegen Malmö FF.

Wie jarig is, trakteert. In het verleden trakteerde Ajax zijn toeschouwers op de eigen verjaardag regelmatig. En hoe kan een voetbalclub dat beter doen dan in de vorm van goals? Denk bijvoorbeeld aan Ajax - Sparta 9-0. Soms kwam het ook voor dat Ajax de tegenstander de punten ‘gaf’. Zoals eens tegen Haarlem, toen het 0-3 werd. Dat hopen we voor vanavond natuurlijk niet. We zien liever dat de spelers de fans trakteren dan de Franse opponent.
Van de tien eerdere verjaardagduels won Ajax zeven keer, speelde de club twee keer gelijk en verloor het van Haarlem. Het is eveneens niet nieuw dat er Europees wordt gevoetbald op de verjaardag. Zo kwam op de 87ste verjaardag Malmö FF op bezoek en Ajax won met 3-1. Vijf jaar later versloeg Ajax KAA Gent in de UEFA Cup met 3-0. Dat biedt goede hoop voor vanavond!
Bij de hele grote verjaardagen - het vijftig- en honderdjarig bestaan - moest Ajax een dag ná de verjaardag aantreden. Dat verliep beide keren niet best. Toen de club vijftig jaar bestond, was Feyenoord op 19 maart 1950 de tegenstander in een vriendschappelijk duel en dat won de Rotterdamse club, 1-4. Vijftig jaar later ging het niet veel beter, maar toen was er niets vriendschappelijks meer aan. FC Twente was op 19 maart 2000 de opponent in de competitie. De Ajacieden droegen voor het duel tegen FC Twente voor de gelegenheid traditionele shirts zonder sponsornaam. Het plaatje vooraf zag er prachtig uit, maar na afloop was er niets dan treurnis. Ajax verloor namelijk met 0-1 door een doelpunt van Jan Vennegoor of Hesselink en die nederlaag werd een paar dagen later aangegrepen om trainer Jan Wouters de laan uit te sturen.
Ter gelgenheid van het 100-jarig bestaan van Ajax speelde het eerste team een dag na de verjaardag in speciale shirts tegen FC Twente. Het hielp het team niet, want Twente won met 1-0. Ter gelgenheid van het 100-jarig bestaan van Ajax speelde het eerste team een dag na de verjaardag in speciale shirts tegen FC Twente. Het hielp het team niet, want Twente won met 1-0.

Een jaar later nam Ajax revanche voor die verloren ‘verjaardagswedstrijd’ en daar werd Sparta het slachtoffer van. Willem van Hanegem was de nieuwe trainer van de Rotterdammers en die moet met leedwezen hebben gezien hoe zijn ploeg werd weggespeeld. Met Shota Arveladze in plaats van Nikos Machlas in de spits deed trainer Co Adriaanse een gouden greep. De Georgiër scoorde namelijk liefst vier keer. Bij rust was Ajax al uitgelopen naar een tussenstand van 5-0. Bovendien waren er toen nog vijf verschillende doelpuntenmakers: Wamberto, Andy van der Meyde, Cedric van der Gun, Tim de Cler en Arveladze. Na rust had Arveladze meer honger. Drie keer werkte hij de bal nog achter doelman Frank Kooiman en Van der Gun maakte er ook nog een. Een tiende treffer hing in de lucht. Die vernedering wilde Kooiman niet ondergaan en hij ging tijdrekken. Omdat Rafael van der Vaart geen strafschop mee kreeg en De Cler de bal in de laatste seconde over schoot, bleef de verjaardagsscore steken op 9-0.
Ryan Babel blonk uit in de laatste verjaardagswedstrijd die Ajax speelde. Voor Babel was het zijn 100ste officiële duel in Ajax 1 en Ajax won met 1-5! Ryan Babel blonk uit in de laatste verjaardagswedstrijd die Ajax speelde. Voor Babel was het zijn 100ste officiële duel in Ajax 1 en Ajax won met 1-5!

Zes jaar duurde het na die monsterscore voordat de KNVB weer een Ajax-wedstrijd inplande op de verjaardag van de Amsterdammers. Toen het in het seizoen 2006-2007 eindelijk weer zo ver was, moest de ploeg van trainer Henk ten Cate ook niet zomaar een wedstrijdje spelen. Ajax kon proberen de strijd om het kampioenschap weer spannend te maken en met die instelling vertrok Ajax naar het Philips Stadion in Eindhoven. Vele fans vierden de verjaardag in de ArenA mee met de Ajacieden door op groot scherm hun club op afstand te steunen. Ze werden beloond. Voor het eerst in lange tijd legde Ajax de Eindhovenaren zijn wil op. Dankzij goals van Klaas Jan Huntelaar en Wesley Sneijder hadden de feestvarkens bij rust al een 0-2-voorsprong. Toen Patrick Kluivert de aansluitingstreffer maakte, zorgde dat bij slechts een enkele Ajacied - Ryan Babel in dit geval - voor een onrustig gevoel. Lang duurde dat gevoel niet, want goals van Huntelaar en Gabri zorgden weer voor lucht. Kenneth Perez maakte de Amsterdamse triomf compleet door de 1-5 te maken.
Michel Kreek zet Ajax tegen KAA Gent, op 18 maart 1992, op een 1-0-voorsprong. Michel Kreek zet Ajax tegen KAA Gent, op 18 maart 1992, op een 1-0-voorsprong.

En ook Europees moest Ajax twee keer opdraven op de eigen verjaardag, in 1987 en in 1992. Eind jaren tachtig was Malmö FF de opponent in de kwartfinale van de Europa Cup voor bekerhouders. De uitwedstrijd was vier dagen eerder met 1-0 verloren. Een gevaarlijke uitgangspositie, want bij een tegengoal moest er al drie keer worden gescoord. Het leek voorspoedig te gaan, want dankzij goals van Marco van Basten (2x) en Aron Winter was een 3-0-stand in de 72ste minuut bereikt. Een tegengoal zou geen directe schade betekenen. Toen Malmö negen minuten voor tijd de 3-1 maakte, werden de fans toch wel een beetje zenuwachtig. Maar het verjaardagsfeestje kon met vreugde gevierd worden. Ajax overleefde de kwartfinale en zou dat jaar zelfs de beker voor zich opeisen!
Ook in het enige andere jaar dat er op de verjaardag Europees moest worden gevoetbald, lukte het Ajax een Cup te bemachtigen. Toen AA Gent op 18 maart 1992 in Amsterdam met 3-0 werd geklopt dankzij goals van Michel Kreek, Dennis Bergkamp en Wim Jonk, bleek het een voorbode voor meer succes. Na vier thrillers tegen de Italiaanse clubs Genoa en Torino (waarvan alleen de eerste met 3-2 werd gewonnen en de overige drie gelijk eindigden) werd in 1992 ook de UEFA Cup binnengehaald.
En als Ajax dat scenario vanavond 'gewoon' volgt, heeft iedereen een gelukkige verjaardag!