Menu
Deze week… 11 jaar geleden

Deze week… 11 jaar geleden

Ajax boekte deze week precies elf jaar geleden in de eerste ronde van de UEFA Cup een monsterzege op NK Maribor. In de ArenA werden de Slovenen op 30 september 1997 met 9-1 verslagen.

Shota Arveladze maakte drie doelpunten in de return tegen Maribor. Zijn eerste treffer viel al binnen een minuut. Shota Arveladze maakte drie doelpunten in de return tegen Maribor. Zijn eerste treffer viel al binnen een minuut.

'Ajax blameert zich met remise tegen Slovenen', 'Ajax dramatisch', 'Litmanen voorkomt afgang': zomaar een paar koppen uit de kranten van 17 september 1997. De avond daarvoor had Ajax zichzelf een slechte dienst bewezen door in de eerste ronde van de UEFA Cup in Slovenië met 1-1 gelijk te spelen tegen Maribor, een ploeg die volgens de Nederlandse pers te vergelijken was met een club uit de onderste regionen van de Eerste Divisie.

Het kleine Maribor steeg in het eigen Ljudski Vrt Stadion boven zichzelf uit en nam zelfs vroeg in de tweede helft een 1-0-voorsprong. Jari Litmanen maakte nog wel gelijk, maar daarmee was niemand binnen de ploeg van trainer Morten Olsen tevreden. Twee weken later moest er in de ArenA iets worden rechtgezet, was de algemene stemming in de selectie. En dat gebeurde.

Al na 28 seconden liet Ajax in de return de 41.000 aanwezige toeschouwers in de ArenA juichen. Direct na de aftrap schoot Shota Arveladze de 1-0 binnen. Vanaf dat moment was Ajax niet meer te stoppen. Jari Litmanen verdubbelde na 21 minuten met een afstandsschot de voorsprong en vier minuten later sloeg Arveladze opnieuw toe. Richard Witschge en Tijjani Babangida bepaalden de ruststand op 5-0.

Na rust ging Ajax verder op de ingeslagen weg. Frank de Boer sloeg na 63 minuten toe. Hij kopte raak uit een vrije trap van Witschge. In het laatste kwartier vielen nog vier treffers: drie voor Ajax (79' Arveladze, 85' Sunday Oliseh, 87' Benni McCarthy) en één voor Maribor (83' Ljubobratovic).

Voor Ajax was het niet de grootste Europese zege uit de historie. Dat was de 14-0-overwinning op Red Boys in seizoen 1984-1985. Maar de 9-1 zorgde er in ieder geval wel voor dat de 'afgang' van twee weken eerder heel snel uit het collectieve geheugen van de Ajax-supporter verdween.