Menu
Deze week... 12 jaar geleden

Deze week... 12 jaar geleden

Ajax won donderdag precies twaalf jaar geleden zijn eerste Champions Leagueduel in de Amsterdam ArenA. Glasgow Rangers werd op 16 oktober 1996 overtuigend met 4-1 verslagen. Mede dankzij twee goals van Dani.

De Telegraaf van 17 oktober 1996. Dani krijgt complimenten. De jonge Ajacied (voluit: Daniel da Cruz Carvalho) speelde die avond trouwens met 'Carvalho' op zijn rug. Het was een foutje van de materiaalman... De Telegraaf van 17 oktober 1996. Dani krijgt complimenten. De jonge Ajacied (voluit: Daniel da Cruz Carvalho) speelde die avond trouwens met 'Carvalho' op zijn rug. Het was een foutje van de materiaalman...

Ajax begint heel matig aan het voetbaljaargang 1996-1997: het jaar dat er voor het eerst in de nieuwe Amsterdam ArenA wordt gevoetbald. Bij de eerste officiële wedstrijd van het seizoen gaat het al mis. PSV wint op Amsterdamse bodem de Johan Cruijff Schaal. Voor eigen publiek wordt Ajax met 3-0 opgerold. Ook de competitiestart is matig. Van de eerste tien wedstrijden worden er vier gewonnen, vier gelijkgespeeld en twee verloren. Ook in de Champions League, het toernooi waarin Ajax in 1996 nog de finale haalde, is er een stroeve start. Er wordt op 11 september uit gewonnen bij Auxerre, maar twee weken later is er knullig verlies tegen Grasshopper Club.

Het publiek in de ArenA is tot die 16de oktober van 1996 nog niet echt verwend geweest. Maar tegen de Schotten lijkt het ineens te gaan lopen. Het wordt de wedstrijd van Dani. De Portugees die nieuw is in de ploeg van Louis van Gaal maakt die avond zijn debuut voor Ajax in de Champions League. In de eerste helft kopt hij de bal twee keer feilloos achter Rangers-doelman Theo Snelders en daarmee lijkt hij meteen de nieuwe held waar men bij Ajax zo hard naar op zoek is.

Tussen zijn twee kopgoals door is bij Glasgow Rangers Paul Gascoigne al van het veld gestuurd vanwege het natrappen naar Winston Bogarde. Vlak voor rust tekent Dani zelfs bijna voor een zuivere hattrick, maar na zijn afstandsschot belandt de bal op de lat. In de tweede helft doet Ajax het rustiger aan. Pas in de laatste tien minuten wordt er weer gescoord. Tijjani Babangida zet Ajax in de 83ste minuut op 3-0. Vijf minuten later scoort Ian Durrant tegen, maar invaller Nordin Wooter zorgt er vlak voor het laatste fluitsignaal voor dat de ArenA nog één keer in juichen uitbarst. Hij maakt de 4-1. Dani staat dan al niet meer op het veld. Hij heeft twaalf minuten voor tijd een publiekswissel gekregen. ,,Een prachtige avond”, zegt hij na afloop. ,,Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor Ajax.”

Ook Louis van Gaal heeft genoten van de eerste Europese zege in het nieuwe stadion. Eindelijk zag hij zijn elftal weer eens schitteren. ,,Maar één zwaluw maakt nog geen zomer”, waarschuwt de coach. En Van Gaal krijgt gelijk. Een paar dagen later komt Ajax in de ArenA tegen Volendam niet verder dan 1-1.

Ajax schopt het dat seizoen nog tot de halve finale van de Champions League. Daarin wordt de club uitgeschakeld tegen Juventus. In de competitie blijven de Amsterdammers kwakkelen. Een vierde plaats is uiteindelijk het hoogst haalbare.