Menu
Deze week… 13 jaar geleden

Deze week… 13 jaar geleden

Het is vrijdag precies dertien jaar geleden dat Ajax een goede stap zet in de richting van de halve finale van de Champions League. Borussia Dortmund wordt op 6 maart 1996 in Duitsland met 0-2 verslagen.

Spelmaker Edgar Davids brengt Ajax op een 1-0-voorsprong. Spelmaker Edgar Davids brengt Ajax op een 1-0-voorsprong.

De kwartfinale tussen Borussia Dortmund en titelverdediger Ajax is natuurlijk ook Duitsland tegen Nederland. Op voorhand lijkt het een beladen duel te worden. In het boek Football against the enemy van Simon Kuper staat dat wedstrijden tussen teams van beide landen behoren tot de vijandigste krachtmetingen in het Europees voetbal. Franz Beckenbauer stelt in het boek dat het ‘adembenemende duels van grote klasse en emotie zijn. Voetbal in z’n meest pure vorm.’
Toch is er geen sprake van een grimmige sfeer. Voor de wedstrijd is er een evenement aan de gang op de Alter Markt in Dortmund. De Duitse DJ Börnie Rakete en zijn Nederlandse collega DJ J.C. Perlot zorgen voor een aangename sfeer tijdens dit Fan-treff-spektakel. Muziek, dans en bratwurst zijn de juiste ingrediënten om dit feest tot een groot succes te leiden. Uren later trekken de fans van beide clubs naar het Westfalenstadion, het huidige Signal Iduna Park.
Borussia moet het stellen zonder Andy Möller. Het gezicht van Borussia Dortmund heeft zich in aanloop naar het duel met Ajax geblesseerd aan zijn knie. Het lijkt een opsteker voor Ajax, maar trainer Louis van Gaal is er toch niet blij mee. ,,Nu Möller niet meedoet, weet ik niet precies wat ons te wachten staat.”
De oefenmeester van Ajax heeft ook te kampen met de afwezigheid van een aantal belangrijke spelers. Jari Litmanen heeft last van zijn rug, Frank de Boer is geschorst, Marc Overmars is nog altijd niet hersteld van een zware blessure en Nwankwo Kanu arriveert pas een dag voor de wedstrijd in Dortmund na een vermoeide reis vanuit Zimbabwe. De lijst met zorgen lijkt nog groter te worden als Edgar Davids zijn enkel verzwikt tijdens een training. Gelukkig valt het mee en begint Davids, net als Kanu, tegen Dortmund gewoon in de basis.
Ruim 35.000 toeschouwers zijn getuige van een flitsend Ajax-schouwspel. De Amsterdammers nemen het heft in eigen handen, domineren en reageren op iedere aanval. Het publiek kijkt verwonderd naar het machteloze Borussia.
De held van de avond is de 22-jarige Edgar Davids. De gretigheid van de middenvelder is vanaf de allereerste minuut te zien. Op aangeven van Kluivert scoort de linkspoot al in de achtste minuut. Hij blijft de hele wedstrijd ontzettend dominant. Borussia krijgt geen enkele kans om iets te laten zien. Tegen het einde van de wedstrijd vindt er een een-tweetje plaats tussen Davids en Kluivert. Ditmaal scoort Kluivert. Davids heeft laten zien dat er een spelmaker van wereldklasse in hem schuilt. Zelf is hij er bescheiden onder. ,,We hebben gedaan wat we moesten doen. Het is een mooie uitslag.’’
Dortmund is op eigen terrein geklopt met 0-2. De succesvolle trainer Ottmar Hitzfeld toont veel respect voor Ajax. ,,De spelers van de Nederlandse kampioen zijn tactisch en technisch veel beter dan de Duitse kampioen.’’ Het is vrijwel zeker dat het sterke team van Van Gaal doorgaat naar de halve finale. In de return, twee weken later, lukt het Borussia weer niet om Ajax op de knieën te krijgen. Kiki Musampa maakt namens Ajax de enige treffer.
In de halve finale schakelt Ajax het Griekse Panathinaikos uit. De Amsterdammers bereiken voor de tweede opeenvolgende keer de finale van de Champions League. Daarin is Juventus na een zenuwslopende penaltyreeks Ajax net de baas.
Winston Bogarde in duel met Bodo Schmidt. Winston Bogarde in duel met Bodo Schmidt.