Menu
Deze week... 14 jaar geleden

Deze week... 14 jaar geleden

Ajax werd in het seizoen 1994-1995 kampioen van Nederland zonder één wedstrijd te verliezen. Wel werd er zeven keer gelijkgespeeld. Uit bij NAC bijvoorbeeld, vandaag precies veertien jaar geleden.

Ronald de Boer zette Ajax in 1994 op voorsprong tegen NAC. Ronald de Boer zette Ajax in 1994 op voorsprong tegen NAC.

Mooie herinneringen aan het seizoen 1994-1995 zijn er in overvloed: het puntertje van Patrick Kluivert in de finale van de Champions League, de kampioenswedstrijd thuis tegen FC Volendam, het imponerende afscheid van Frank Rijkaard en zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen.
In het seizoen waarin Ajax wordt gekroond tot de beste ploeg van Europa is er toch ook heel eventjes een fase waarin het in de nationale competitie iets minder gaat. In drie uitwedstrijden op rij lijdt Ajax puntverlies. Op 20 november houdt FC Utrecht de ploeg van Louis van Gaal in de Galgenwaard op 0-0. FC Volendam slaagt er op 4 december op eigen grondgebied ook in een punt te pakken tegen de landskampioen. In het Veronica Stadion wordt het 2-2: een duel waar binnen vier minuten al drie keer wordt gescoord. En twee weken later houdt NAC thuis stand tegen Ajax.
In Breda wordt het zaterdag 17 december een écht 'avondje NAC'. Het veld ligt er slecht bij, geen goed voorteken voor het technisch begaafde team van Van Gaal. In de Brabantse modder komt Ajax al na acht minuten op achterstand. Dennis Gerritsen speelt zichzelf vrij en passeert met een hard geplaatst afstandsschot keeper Edwin van der Sar. In de jacht op de gelijkmaker voert Ajax de druk op. In de 23ste minuut valt de 1-1. De bal wordt na een halve omhaal van Jari Litmanen door NAC-verdediger Jan Gaasbeek in zijn eigen doel gewerkt.
Ajax is de betere ploeg, maar slaagt er niet in te domineren. Toch lijken de Amsterdammers er met de overwinning vandoor te gaan als Ronald de Boer in de 78ste minuut scoort. Hij verandert een afstandsschot van Clarence Seedorf van richting en verrast zo keeper John Karelse. Van Gaal haalt in de slotfase Marc Overmars naar de kant voor de meer controlerende John van den Brom. Het is duidelijk wat de trainer wil met de wissel: de punten binnenslepen.
Het lukt de Amsterdammers uiteindelijk niet om met de overwinning Breda te verlaten. In de allerlaatste minuut verovert Yassine Abdellahoui de bal na een communicatiefout tussen Seedorf en Michael Reiziger. Hij bedient Ton Lokhoff die de 2-2 binnenschiet. Ajax is er opnieuw niet in geslaagd een competitiewedstrijd op vreemde bodem te winnen. En Van Gaal is logischerwijs not amused. ,,Ik begrijp niet dat je op jacht gaat naar een derde goal als de laatste minuut al is aangebroken. Dan speel je de klok vol. Als je onverwacht op voorsprong komt - en ik geef toe dat onze doelpunten heel gelukkig vielen - houd je die stand vast. Daarom vind ik dat wij bij NAC een punt hebben verloren.”
Vier dagen later komt er in Nijmegen een einde aan de 'uitdip'. Ajax verslaat NEC met 0-2 en kan als koploper met een gerust hart aan de welverdiende winterstop beginnen.