Menu
Deze week… 17 jaar geleden

Deze week… 17 jaar geleden

Dennis Bergkamp ontvangt op 10 februari 1992 voor het tweede achtereenvolgende jaar de Gouden Schoen als de beste voetballer van Nederland. De Ajacied is de beste van het afgelopen kalenderjaar en ontvangt de bijzondere prijs uit handen van Johan Cruijff.

Ajacied Dennis Bergkamp werd in 1991, 1992 en 1993 gehuldigd als Voetballer van het Jaar. Ajacied Dennis Bergkamp werd in 1991, 1992 en 1993 gehuldigd als Voetballer van het Jaar.

Het Autotron in Rosmalen is op de tiende februari de locatie voor het gala van de spelersvakbond VVCS. En het zijn de collega’s van de Ajacied uit de Eredivisie, die hun stem uitbrengen op de - in hun ogen - beste speler op de Nederlandse velden. Vooraf zijn drie Nederlandse toppers alvast voorgeselecteerd. Bergkamp heeft concurrentie van Wim Kieft, die kan terugkijken op een sterk seizoen in dienst bij PSV. De oud-Ajacied voltooide zijn voetbalopleiding in Amsterdam. Na zijn vertrek uit de hoofdstad belandde de goaltjesdief via de Serie A uiteindelijk in Eindhoven. De derde genomineerde is Jan Wouters. De middenvelder verrichtte tot half november 1991 min of meer ‘baanbrekend’ werk op het middenveld van Ajax. Het vuile, maar nuttige werk dat Wouters op zich nam, verschafte ook Bergkamp in ieder geval ruimte om te schitteren. Na een verschil van inzicht met trainer Louis van Gaal wordt Wouters eind 1991 verkocht aan Bayern München.
Als Bergkamp de hoofdprijs heeft ontvangen uit handen van Johan Cruijff, de trainer die hem in december 1986 liet debuteren in Ajax 1, moet Wouters dus ‘slechts’ genoegen nemen met een ereplek. Voor Stanley Menzo blijkt eenzelfde lot weggelegd. De Ajax-keeper moet dat jaar PSV’er Hans van Breukelen voor zich dulden. Ook Feyenoorder Ed de Goeij was genomineerd voor de titel Doelman van het Jaar.
‘Uiteraard is heel Ajax bijzonder trots op de uitverkiezing van Dennis’, schrijft een anonieme redacteur kort na de prijsuitreiking in Ajax Magazine, het toenmalige huisorgaan van de club. ‘Dennis is een voetballer die vanaf de jeugd al het Ajax-shirt draagt, na eerst bij Wilskracht SNL te hebben gespeeld. De kersverse Voetballer van het Jaar is niet de eerste (en vast en zeker ook niet de laatste!) Ajacied die deze eer te beurt valt.’
Wat volgt is een opsomming van eerder gelauwerde Ajacieden. Anno 1992 blijkt dat Bergkamp in de voetsporen treedt van Johan Cruijff, Frank Arnesen, Sören Lerby, Marco van Basten en Frank Rijkaard. Ook deze oud-Ajacieden waren ooit de beste voetballers in de Eredivisie. De clubredacteur blijkt ook over een vooruitziende blik, dan wel voorspellende gaven te beschikken: ‘Met zijn 22 jaar is Dennis bovendien een voetballer die nog een schitterende toekomst voor de boeg heeft.’
'Ajax valt in de prijzen' Ajax bewijst in Ajax Magazine 6 van het seizoen 1991-1992 hoe trots het is op 'zijn' Dennis Bergkamp. 'Ajax valt in de prijzen' Ajax bewijst in Ajax Magazine 6 van het seizoen 1991-1992 hoe trots het is op 'zijn' Dennis Bergkamp.

In 1991 en 1992 is Bergkamp ook een klasse apart bij Ajax. De Ajacied scoort in het seizoen 1990-1991 maar liefst 25 treffers. De titel van topscorer moet gedeeld worden met de even trefzekere PSV’er Romario. Ajax en PSV houden elkaar toch al in een verbazingwekkende balans. Niet alleen de topscorers maken evenveel doelpunten; PSV en Ajax verzamelen allebei ook 53 punten in 34 competitieduels. Het tijdperk waarin een club twee punten verdient voor een overwinning is nog niet voorbij. De Brabanders worden op basis van het iets betere doelsaldo (slechts twee doelpunten) toch landskampioen. Bergkamp is wel de absolute topscorer in de voetbaljaargang 1991-1992. Met zijn 24 treffers blijft de Ajacied zijn naaste belager, Wim Kieft, vijf doelpunten voor.
Mede gesteund door Bergkamp’s doelpunten besluiten de Amsterdammers hetzelfde seizoen met de winst van de UEFA Cup. Bergkamp excelleert in de duels die leiden naar een finaleplek. De Ajacied mist uitgerekend de tweede finalewedstrijd tegen Torino in het Olympisch Stadion. Bergkamp kampt met een griepje.
Na het voetbaljaar 1992-1993, een seizoen waarin Bergkamp opnieuw topscorer (26 treffers) is én gehuldigd wordt als Voetballer van het Jaar, verlaat de stilist zijn club. Na een sportief minder gelukkige periode bij Internazionale, breekt in 1996 een uiterst succesvolle periode aan bij Arsenal. Als ‘Gunner’ trekt Bergkamp de succesvolle lijn uit zijn periode als Ajacied gewoon door.
Twee jaar na zijn afscheid als speler keert de balvirtuoos op 18 juli 2008 tijdelijk terug bij Ajax. Ditmaal als trainer in opleiding. Na hoofdtrainer Marco van Basten keert nog een Ajax-legende terug bij de club waarbij het voor hen ooit, lang geleden, allemaal begon.