Menu
Deze week... 21 jaar geleden

Deze week... 21 jaar geleden

Deze week is het 21 jaar geleden dat Ajax voor het eerst een officiële thuiswedstrijd speelde tegen HSV. Op 4 november 1987 was de ploeg van Johan Cruijff in de return van de tweede ronde van de Europa Cup II met 2-0 te sterk voor de Duitsers.

John Bosman en Hennie Meijer in actie tegen Hamburg op 4 november 1987. John Bosman en Hennie Meijer in actie tegen Hamburg op 4 november 1987.

En met die overwinning plaatst titelverdediger Ajax zich voor de kwartfinale van het Europese toernooi voor bekerwinnaars. De Amsterdammers waren twee weken eerder in het Volksparkstadion al met 1-0 te sterk voor HSV dankzij een doelpunt van Hennie Meijer.

Meijer komt op 4 november 1987 tijdens de return opnieuw tot scoren. In een wedstrijd die door Ajax gecontroleerd wordt maakt hij in de 82ste minuut de 2-0 en zorgt er op die manier voor dat een plaats bij de laatste acht niet meer kan ontgaan. Arnold Mühren opent die avond in het Olympisch Stadion de score. Hij zet zijn ploeg in de twaalfde minuut na een fout van de keeper op voorsprong. ,,Zowel uit als thuis speelden we een goede wedstrijd”, kan Van ’t Schip zich nog herinneren. ,,Ik was aanvoerder en speelde rechtshalf omdat Jan Wouters geblesseerd was. Dennis Bergkamp stond voor me als rechtsbuiten. Die zat er toen net een beetje aan te komen. Het was een jonge ploeg. Ik was zelf pas 23, maar behoorde met Blind, Mühren en Menzo dat seizoen al tot de ervaren jongens.”

Tegen HSV staan die novemberavond in 1987 zeven spelers in de basis, die momenteel ook bij Ajax werken: Danny Blind, John van ’t Schip, Rob Witschge, Dennis Bergkamp, Aron Winter, Bryan Roy en Arnold Mühren. ,,Het was een echte Nederlandse ploeg, met veel jongens uit Amsterdam en uit de eigen jeugdopleiding”, zegt Van ’t Schip. ,,Dan is het niet zo heel vreemd dat iedereen in dat team die het trainersvak ingaat weer een keer bij Ajax terecht komt.”

John van 't Schip was in seizoen 1987-1988 ondanks zijn leeftijd van 23 jaar al een van de meest ervaren spelers bij Ajax. John van 't Schip was in seizoen 1987-1988 ondanks zijn leeftijd van 23 jaar al een van de meest ervaren spelers bij Ajax.

De 2-0-overwinning oogst overal lof. Vooral omdat Ajax het in vergelijking met een jaar eerder, toen het toernooi werd gewonnen, met een ploeg moet doen die een stuk jonger en minder ervaren is. Marco van Basten is in de zomer van 1987 vertrokken naar AC Milan, Sonny Silooy zoekt zijn geluk in Frankrijk bij Matra Racing de Paris en Frank Rijkaard krijgt een conflict met Cruijff en stapt snel in het seizoen op bij de club. Tegen HSV is de latere bondscoach er al niet meer bij. ,,Het was niet zo dat we dat seizoen helemaal opnieuw moesten beginnen”, zegt Van ’t Schip. ,,Natuurlijk misten we dragende spelers als Van Basten en Rijkaard. En we moesten het dus ook doen zonder Wouters, die geblesseerd was. Maar met het team dat er stond hebben we het die twee wedstrijden tegen HSV gewoon heel goed gedaan.”

Voor Cruijff blijkt de thuiswedstrijd tegen HSV zijn laatste Europese duel te zijn als Ajax-coach. Hij stapt in januari op na een conflict met het bestuur. Ajax haalt dat seizoen nog wel de finale van het Europa Cup II-toernooi, mede dankzij een knappe zege op Olympique Marseille. De eindstrijd tegen KV Mechelen gaat in Straatsburg echter verloren met 1-0.

Ajax en HSV spelen over ruim drie weken, op donderdag 27 november, tegen elkaar in de groepsfase van de UEFA Cup. Het is de eerste keer dat de ploegen elkaar (officieel) treffen sinds die 2-0-zege in 1987. ,,De komende wedstrijd is niet meer te vergelijken met de twee duels uit 1987. Ajax en HSV zijn nog steeds grote clubs, maar er is wel heel veel veranderd de afgelopen twintig jaar. Wat natuurlijk leuk is, is dat er bij HSV de laatste jaren echt sprake is van een ‘Nederlandse school’. Na Huub Stevens is nu Martin Jol de trainer. Rafael van der Vaart heeft er gevoetbald en Joris Mathijsen, Nigel de Jong en Romeo Castelen spelen er nog steeds. Iedereen in Nederland volgt HSV tegenwoordig op de voet.”