Menu
Deze week… 21 jaar geleden

Deze week… 21 jaar geleden

Het is vrijdag precies 21 jaar geleden dat Ajax met 2-0 wint van FC Den Bosch in de strijd om de landstitel. De zege op de Bosschenaren brengt voor Ajax echter ook een enorm verlies met zich mee.

Danny Hesp loopt een dubbele beenbreuk op. Dit is de laatste keer dat hij voor het eerste elftal van Ajax speelt. Danny Hesp loopt een dubbele beenbreuk op. Dit is de laatste keer dat hij voor het eerste elftal van Ajax speelt.

Zondag 13 maart 1988. Op deze historische dag verslaat Ajax in De Vliert het Brabantse FC Den Bosch met 2-0. Het duel tussen beide ploegen is niet spectaculair, maar de werklust van de Amsterdammers bepaalt uiteindelijk de uitslag van de wedstrijd. Door de wankelende achterhoede van FC Den Bosch krijgt Ajax een aantal kansen om op een snelle voorsprong te komen. In het strafschopgebied van de Brabanders is veel ruimte gecreëerd en Rob Witschge pakt zijn kans door de bal met een volley over doelman Jan van Grinsven te schieten: 0-1. In de tweede helft volgt weer een defensiefout van de thuisclub en Witschge tikt de bal beheerst het doel in. Met twee treffers is de jonge Witschge de man van de wedstrijd.
De man van de wedstrijd is Rob Witschge, die twee keer het doel vindt. De man van de wedstrijd is Rob Witschge, die twee keer het doel vindt.

Dit is tevens het duel dat velen zullen herinneren als een verlies voor Ajax. Tijdens deze wedstrijd loopt de talentvolle Ajacied Danny Hesp een dubbele beenbreuk op. De fanatieke speler draait de hele wedstrijd mee totdat, een paar minuten voor het eindsignaal, het noodlot toeslaat. Een mislukte pass van Ajax-middenvelder Arnold Mühren bereikt niemand en op het moment dat Danny Hesp de bal wil onderscheppen, vliegt Bosschenaar Fred van den Hoorn met een gestrekt been in. Ruim zesduizend toeschouwers zien hoe het been van Hesp ernstig wordt geraakt. Iedereen houdt geschokt zijn adem in. Hesp schreeuwt het uit van de pijn en wordt meteen afgevoerd naar het ziekenhuis voor een onmiddellijke operatie. De Abcoudenaar loopt een gebroken kuit- en scheenbeen op. Het seizoen is ruw aan een einde gekomen voor de jonge spelmaker, die aan het begin van zijn carrière stond.
Witschge en John Bosman vieren de overwinning. Witschge en John Bosman vieren de overwinning.

Hesp toont moed en wilskracht tijdens zijn twee jaar durende revalidatie. Ondanks verschillende tegenslagen geeft hij niet op. ,,Het was zwaar, want ik was pas achttien jaar en ik had geen idee wat de consequenties waren van de blessure,’’ blikt Hesp terug op de moeilijke periode. ,,Gelukkig revalideerde ik ruim anderhalf jaar bij Richard Smit Fysiotherapie en de mensen daar hebben mij heel goed op weg geholpen. Ze waren erg positief over de revalidatie. Ik heb er goede herinneringen aan overgehouden.’’
Hij keert terug in de Eredivisie, hoewel hij zijn oude niveau nooit meer haalt. ,,Ik heb altijd wel gedacht dat ik weer zou voetballen op een hoog niveau, maar ik was me er wel van bewust dat Ajax te hoog gegrepen was,’’ zegt Hesp. Hij speelt bij clubs als sc Heerenveen, AZ, NEC en RBC Roosendaal, waar hij in 2005 zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt.
Danny Hesp, een veelbelovende voetballer uit de Ajax-jeugd, maakt zijn opwachting in het eerste elftal in 1987. ,,Het was heel bizar, want nog nooit eerder speelde ik in het eerste elftal,’’ zegt de voormalig Ajacied over zijn debuut. ,,Bij de A-junioren werd mij op een zaterdag gevraagd om op de bank te beginnen tegen AZ, de volgende dag. In de tweede helft van de wedstrijd maakte ik mijn debuut.’’ De jonge verdediger is een vaste waarde voor de Amsterdammers. ,,Sinds mijn debuut heb ik alle wedstrijden gespeeld, tot aan mijn beenbreuk.’’
De gedreven Danny Hesp bekleedt tegenwoordig een functie in het bestuur als voorzitter van de Vereniging van Contractspelers. ,,De VVCS behartigt de belangen van spelers. Wij zijn eigenlijk een vakbond voor voetballers. Het is heel leuk, want hoewel ik in 2005 gestopt ben met voetballen, zit ik eigenlijk nog middenin de voetballerij. Ik kom wekelijks bij clubs en ik spreek oud-spelers van mijn team nog steeds.’’