Menu
Deze week… 22 jaar geleden

Deze week… 22 jaar geleden

Het is woensdag precies 22 jaar geleden dat Ajax na veertien jaar een Europa Cup won. Het Oost-Duitse FC Lokomotive Leipzig werd in de finale van de Europa Cup II verslagen met 1-0 door een doelpunt van Marco van Basten.

Ajax staat op woensdag 13 mei 1987 tegenover FC Lokomotive Leipzig in de finale van de Europa Cup II. Het Olympisch Stadion in Athene fungeert als decor voor het schouwspel. Ietwat nerveus zijn de Amsterdammers, maar dat is niet zo vreemd. Veertien jaar lang heeft Ajax geen Europese prijs meer binnengehaald. Daar kan nu verandering in komen.

Bij aankomst van Ajax in Athene wacht een aantal bloemenmeisjes op de selectie en de technische staf. Overal is er roodwit te zien op allerlei prullaria. Ajax is populair in Griekenland, ondanks dat de Amsterdammers Olympiakos Piraeus met 5-1 hebben verslagen in de tweede ronde. Ook Ajax-trainer Johan Cruijff beseft dat Ajax de beste papieren heeft om te winnen. ,,We zijn favoriet’’, zegt hij voor de wedstrijd. ,,Dat komt mede doordat we een aanvallend ingestelde ploeg zijn, hetgeen er meestal op duidt dat je sterker bent dan de tegenstander. Ons uitgangspunt is daarom niet dat we niets te verliezen hebben, maar dat er wat te halen is. Hoe sneller we dus ons eigen spel kunnen spelen, hoe groter de kans op een goede afloop.’’

Wel ziet Cruijff een aantal spelers afhaken wegens blessures. Danny Blind heeft een dag voor de wedstrijd tijdens een oefensessie op het strand een tik tegen zijn rechterknie gekregen. Arnold Mühren heeft nog last van zijn achillespees en voor hem is het niet zeker of hij kan spelen. Ronald Spelbos was al een tijdje behoorlijk geblesseerd aan zijn knie en John Bosman incasseerde een rode kaart in de halve finale tegen Real Zaragoza, wat voor hem een schorsing betekent in de finale.

Toch kan Mühren in de basis starten. Hij krijgt van Cruijff mee om te spelen zolang hij het kan uithouden. Voor de wedstrijd zegt de Volendammer: ,,ik wil spelen, omdat dit waarschijnlijk mijn laatste kans is om nog een Europa Cup te winnen. Ik ben 35 jaar. Deze kans laat ik mij niet ontnemen.’’

De rest van het basiselftal bestaat uit doelman Stanley Menzo, Sonny Silooy, Frank Rijkaard, Frank Verlaat (die zijn debuut maakt in een Europese wedstrijd) en linksback Peter Boeve in de achterhoede. Jan Wouters, Aron Winter en Mühren staan op het middenveld en het spitsentrio bestaat uit John van ’t Schip, aanvoerder Marco van Basten en Rob Witschge.


Het elftal in de finale van de Europa Cup II poseert voor de groepsfoto. Het elftal in de finale van de Europa Cup II poseert voor de groepsfoto.

Lokomotive Leipzig begint sterk. Na vijf minuten krijgen de Oost-Duisters een grote kans om op voorsprong te komen: een terugspeelbal van Silooy komt niet goed aan en wordt nog net onderschept door Menzo om een cruciale fout te voorkomen. Ajax krijgt een aantal mooie kansen. Een snoeihard afstandsschot van Rijkaard belandt naast het doel. In de 21ste minuut is het wel raak. Ajax komt op voorsprong door een kopbal van Van Basten. Van ’t Schip begint de aanval door een lange en hoge bal voor de voeten van Silooy te leggen. Silooy sprint weg en geeft een voorzet op maat. Topscorer Van Basten ziet zijn kans schoon. Hij is verdediger Lindner te snel af en kopt de bal genadeloos achter René Müller. De Duitse goalie is kansloos. De duizenden toeschouwers springen op en juichen. 1-0!

In de tweede helft krijgt het publiek nog een aantal mooie acties te zien; zo slalomt Van Basten ogenschijnlijk simpel door de verdediging van de tegenstander. Maar Ajax neemt het zekere voor het onzekere. Met een 1-0-voorsprong hoeven de Amsterdammers minder risico te nemen.

Ajax haalt zonder kleerscheuren het eindsignaal. Voor het eerst in zijn geschiedenis wint Ajax de Europa Cup voor bekerwinnaars. UEFA-voorzitter Jacques Georges overhandigt de cup aan de aanvoerder. Terwijl Van Basten de glimmende bokaal kust en hooghoudt, barst er een groot feest los in het stadion en ook in de binnenstad van Amsterdam. Iedereen viert de overwinning op Lokomotive uitbundig.

Terug in Nederland worden de Amsterdamse helden door duizenden fans op Schiphol opgewacht. De rode spelersbus rijdt door Amsterdam. Het publiek is dolenthousiast. Het is het wachten waard, want eindelijk, na veertien jaar, is er weer een Europese prijs binnengehaald.

Een actie van Marco van Basten. Een actie van Marco van Basten.
Een lachende Johan Cruijff omhelst fysiotherapeut Pim van Dord. Een lachende Johan Cruijff omhelst fysiotherapeut Pim van Dord.