Menu
Deze week... 26 jaar geleden

Deze week... 26 jaar geleden

Het is vrijdag precies 26 jaar geleden dat Ajax in de competitie een 6-1-zege boekte op Haarlem. Marco van Basten begon 30 januari 1983 voor het eerst in de basis en Edwin Bakker schaarde zich in het illustere rijtje scorende Ajax-debutanten.

Edwin Bakker maakte de 6-0 tijdens zijn debuut voor Ajax 1. Edwin Bakker maakte de 6-0 tijdens zijn debuut voor Ajax 1.

Een wintermiddag aan de Amsterdamse Middenweg. Trainer Aad de Mos kan niet beschikken over de geblesseerde Johan Cruijff en besluit Marco van Basten voor de wedstrijd tegen Haarlem in zijn basisopstelling op te nemen. Van Basten heeft een seizoen eerder een verdienstelijk debuut gemaakt. Zijn echte doorbraak lonkt, maar hij zit ondanks zijn goede invalbeurten en doelpunten in seizoen 1982-1983 nog een beetje in de wachtkamer. Tegen Haarlem mag hij voor de allereerste keer vanaf de aftrap zijn kunsten laten zien in het eerste. ,,Is dat de eerste wedstrijd dat ik in de basis stond?”, vraagt Van Basten zich 26 jaar later af. ,,Dat kan ik me niet meer herinneren. Die wedstrijd ook niet echt, maar het seizoen staat me nog wel goed bij. De ene keer speelde ik in het eerste, dan weer in het tweede en soms in de A1. Daarom was het best een moeilijk jaar. Toch heb ik dat seizoen nog negen keer gescoord.”
Van Basten komt tijdens zijn eerste duel als basisspeler ook tot scoren. De Mos kiest voor een systeem met vier aanvallers. Naast centrumspitsen Van Basten en Wim Kieft worden ook Gerald Vanenburg en Jesper Olsen ingezet. Haarlem is niet opgewassen tegen deze hoofdstedelijke dadendrang. Kieft opent al in de tweede minuut de score en Olsen tilt de stand niet veel later naar 2-0. Van Basten pikt op aangeven van Olsen vlak voor rust zijn treffer mee en gooit daarmee de wedstrijd op slot. In de tweede helft zorgen Kieft (’55) en Frank Rijkaard (’57) er voor dat Ajax nog verder uit loopt.
Waar Van Basten zich niets meer kan herinneren van Ajax - Haarlem, wordt het voor Edwin Bakker juist een memorabele wedstrijd. ,,Het was een heel koude dag”, herinnert Bakker. ,,Ajax was zonder problemen op 5-0 gekomen. De Mos dacht volgens mij op een gegeven ogenblik gewoon van: ‘we zetten er maar een nieuwe speler in’. Dat gebeurde in die tijd wel vaker.”
Marco van Basten stond tegen Haarlem voor het eerst in de basis. Marco van Basten stond tegen Haarlem voor het eerst in de basis.

Die nieuwe speler is hij dus: Edwin Bakker, 17 jaar oud, supertalent. In oefenduels had hij al een paar keer aan het grote werk mogen ruiken, maar nu komt hij echt binnen de lijnen. In de 72ste minuut neemt hij de plaats in van Olsen. ,,Natuurlijk was ik nerveus”, blikt hij terug. ,,Als jeugdspeler debuteren in een vol stadion is niet niets.” Bakker houdt zijn zenuwen in bedwang en tikt op aangeven van Frank Rijkaard de bal in de 77ste minuut het doel in: 6-0. Piet Keur maakt er nog 6-1 van, maar dat doet niets af aan de feestvreugde van Bakker. Hij behoort net als grootheden Johan Cruijff en Van Basten in het rijtje scorende debutanten. ,,Ik was toen wel even een paar dagen in de zevende hemel”, zegt Bakker. ,,Het is iets heel aparts om in te vallen én ook nog te scoren.”
Voor Bakker blijkt zijn eerste kwartier in Ajax 1 ook zijn laatste te zijn. Hij krijgt dat seizoen geen speeltijd meer en wordt in het seizoen daarop verhuurd aan Willem II. Daarna volgt een transfer naar FC Groningen, waar hij nog een paar seizoenen speelt. Een beenbreuk in zijn Groningen-tijd leidt het einde in van zijn carrière. Hij stopt met betaald voetbal als hij 23 is. Inmiddels is Bakker al jaren chauffeur in het ‘luxe segment’. Met een limousine vervoert hij mensen door Nederland. Hoe de carrière van Van Basten verloopt is bekend.
Als Van Basten een foto van de scorende Bakker onder ogen krijgt, herkent hij zijn oude ploeggenoot meteen. ,,Dat is Bakker”, zegt de Ajax-trainer enthousiast. ,,Aardige gozer en een talentvolle voetballer. We waren zelfs ‘slapies’ op het jeugd-WK in Mexico. Hij had een goed schot, goede actie. Het was echt een mannetje dat spelers kon afbluffen. Maar naarmate hij ouder werd, leek hij juist steeds meer in zijn schulp te kruipen. Ik ben hem nog wel eens tegengekomen op Schiphol.”
Bakker vindt ook dat hij - zijn beenbreuk even niet meegerekend - meer uit zijn carrière had moeten halen. Waar schortte het aan dat hij in Amsterdam nou niet verder kwam dan die ene wedstrijd tegen Haarlem? ,,In de jeugd kende ik weinig weerstand. Alles ging misschien wel té makkelijk. Misschien miste ik de juiste mentaliteit om echt door te breken.”
In het voetbalwereldje mengt Bakker zich niet echt. Soms vraagt iemand naar zijn verhaal en dan vertelt hij het. ,,Maar ik begin er nooit zelf over, hoor”, zegt hij. Dat hij met Van Basten heeft gevoetbald vervult hem toch wel met enige trots. ,,Het is ook leuk om hem te zien als trainer van Ajax ”, zegt Bakker. ,,Hetzelfde geldt voor John van ’t Schip. Met hem heb ik ook nog gespeeld. Als ik Ajax zie spelen, herken ik een bepaalde voetballogica. Ik vind dat ze het goed doen.”