Menu
Deze week… 3 jaar geleden

Deze week… 3 jaar geleden

Het is zaterdag precies drie jaar geleden dat Ajax FC Groningen verslaat in de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. De ‘Trots van het Noorden’ wordt in de Amsterdam ArenA met 2-0 weggespeeld.

Ajax speelt op woensdag 26 april 2006 in de play-offs tegen FC Groningen. Danny Blind, dan de trainer van Ajax, stelt zijn beste elf spelers op om kans te maken op een felbegeerde plaats in de voorronde van de Champions League. Maarten Stekelenburg staat in het doel, Emmanuel Boakye, John Heitinga, Thomas Vermaelen en Urby Emanuelson bezetten de verdediging. Olaf Lindenbergh, Markus Rosenberg, Nourdin Boukhari en aanvoerder Tomás Galásek spelen op het middenveld. Angelos Charisteas vormt samen met Klaas Jan Huntelaar het spitsenkoppel.

Bij Groningen staan Bruno Silva en Rasmus Lindgren in het basiselftal. Lindgren, die onder contract staat bij Ajax maar verhuurd is aan Groningen, neemt na afloop van de wedstrijd afscheid van Ajax en de supporters. Niet wetend dat hij twee seizoenen later terug zal keren naar Amsterdam, ditmaal samen met ploeggenoot Bruno Silva.

Het fluitsignaal van scheidsrechter Jan Wegereef galmt precies om 20.15 uur door het stadion. De beladen wedstrijd kan beginnen.

Een van de belangrijke steunpilaren in het team van Blind is Nourdin Boukhari. In de wedstrijd tegen Groningen laat de oud-speler van Sparta en NAC Breda zien wat een allround middenvelder inhoudt. Al binnen tien minuten begint hij een aanval die via Huntelaar en Groningen-doelman Bas Roorda eindigt bij Rosenberg. De Zweed haalt hard uit en bezorgt Ajax een 1-0-voorsprong.

Nourdin Boukhari werd verkozen tot Ajacied van de wedstrijd. Nourdin Boukhari werd verkozen tot Ajacied van de wedstrijd.


,,Hartstikke trots was ik'', blikt Boukhari terug op het duel. ,,Je speelt met zoveel zelfvertrouwen. Het is echt een heerlijk gevoel.''

In de tweede helft zien we aantal fraaie voetbalkunstjes van Boukhari, maar het resulteert niet in doelpunten. ,,Het zou wel mooi zijn geweest als ik scoorde, maar voor mij is een assist net zo belangrijk als een doelpunt,’’ maakt Boukhari duidelijk. In de zeventigste minuut is het weer de Marokkaanse international die voor de aanval zorgt waaruit de 2-0 uit voortkomt. De linkspoot neemt de bal ogenschijnlijk moeiteloos aan en bedient Charisteas op een schitterende manier, waardoor de Griek genadeloos uithaalt en de 2-0 scoort.

Markus Rosenberg maakte namens Ajax de openingstreffer. Markus Rosenberg maakte namens Ajax de openingstreffer.


Voorafgaand aan het duel geeft trainer Danny Blind zijn spelers mee om ‘de wedstrijd van hun leven te spelen’. ,,Voor Ajax, voor zichzelf en de fans’’, zegt Blind. Dat is gelukt. De twee treffers zorgen voor een enorme feeststemming bij de toeschouwers. Danny Blind wordt fanatiek toegejuicht door de supporters van Ajax. Boukhari wordt verkozen tot Ajacied van de wedstrijd. ,,Dat seizoen verliep een beetje raar, maar we hebben het toch mooi kunnen afsluiten door ons te plaatsen voor de voorronde van de Champions League'', zegt hij terugkijkend.

Een aantal spelers neemt na deze prima gespeelde wedstrijd afscheid van Ajax en de supporters. Hatem Trabelsi, Yannis Anastasiou, Tomás Galásek, Juanfran, Steven Pienaar, Rasmus Lindgren en Hans Vonk lopen een ereronde op het veld en krijgen een staande ovatie van ruim 39.000 toeschouwers. Nourdin Boukhari verruilt Ajax voor het Franse FC Nantes. Terugkijkend op zijn Ajax-periode zegt hij: ,,Bij Ajax heb ik een hele leuke tijd beleefd. En we wonnen ook nog de KNVB beker in 2006 door PSV te verslaan in de finale. Toch nog een mooie troostprijs dat seizoen.''

De spelers slaan hun armen om Danny Blind na het eerste doelpunt. De spelers slaan hun armen om Danny Blind na het eerste doelpunt.


In de terugwedstrijd in Groningen verliest Ajax met 2-1, maar de nederlaag heeft geen consequenties voor het team van Blind. Ajax gaat door naar de voorronde van de Champions League. FC Groningen, van oefenmeester Ron Jans, moet genoegen nemen met deelname aan de UEFA Cup.