Menu
Deze week... 34 jaar geleden

Deze week... 34 jaar geleden

Vandaag is het precies 34 jaar geleden dat Ajax met 2-0 won van Excelsior. De wedstrijd verliep moeizaam voor de Ajacieden ondanks de twee treffers. Voor Ruud Krol was het een speciaal duel. Hij speelde zijn 250ste wedstrijd voor Ajax.

Bijna vijfduizend toeschouwers nemen plaats op de tribune in het Olympisch Stadion. De wedstrijd Ajax - Sparta Rotterdam staat onder leiding van de Twentse scheidsrechter Siem Wellinga.

Ajax start met Piet Schrijvers in het doel. Pim van Dord, aanvoerder Barry Hulshoff, Johnny Dusbaba en Ruud Krol vormen de achterhoede. Het middenveld bestaat uit Dick Hellling, Ton Wickel en Gerrie Mühren. Arno Steffenhagen, Ruud Geels en Geert Meijer vormen het aanvalstrio.

Excelsior begint sterk. Grote kansen voor Van Zanten en Kievit om Excelsior op voorsprong te brengen. Aanvaller Roggeveen scoort, maar zijn doelpunt wordt afgekeurd door buitenspel. De Rotterdammers overheersen in de wedstrijd.

Bij Ajax loopt het voorin niet zo soepel. De kansen worden niet gecreëerd en het lijkt alsof de Ajacieden aan de grond staan vastgenageld. Verdediger Ruud Krol neemt het initiatief en gaat zelf op zoek naar een doelpunt. In de 65ste minuut dribbelt Krol naar het doel van Excelsior-keeper Eddy van der Roer. De verdediging van Excelsior houdt Krol niet tegen. Een afstandsschot van ruim twintig meter ketst tegen de achterhoofd van Van der Roer en eindigt over de doellijn. Goal!

Vijf minuten voor het eindsignaal start Van Dord een aanval. Weer is het gemakkelijk om de verdediging door te komen. Van Dord haalt hard uit en ziet zijn schot hoog in het net eindigen: 2-0.

Het is opmerkelijk dat juist twee verdedigers de doelpuntenmakers zijn. In de voorhoede van Ajax zit geen beweging. Te weinig balcontrole zorgt voor een rommelig spelend Ajax. ,,Als je naar voren ging, wist je gewoon niet aan wie je de bal kwijt kon. Alles stond vast en iedereen raakte de bal kwijt,’’ zegt Krol na afloop over de wedstrijd. Krol en Van Dord zijn de enige spelers die durfden te spelen vandaag. ,,Ik kan mij best voorstellen dat het publiek niet zo heeft genoten’’, zegt aanvoerder Hulshoff na afloop.

Ondanks het slechte spel is dit een speciale wedstrijd voor Krol. De Amsterdammer speelt voor de 250ste keer in het witte shirt met de rode baan.

Als negentienjarige jongen kwam Krol in 1968 naar Ajax. Hij debuteerde onder Rinus Michels in het eerste elftal. In het seizoen 1969-1970 startte hij op de linksbackpositie na vertrek van Theo van Duivenbode. Samen met Wim Suurbier vormde Krol het verdedigingsduo Snabbel en Babbel. Lachen, gieren en brullen buiten het veld, maar op het veld straalt Krol rust en kalmte uit. De geboren Amsterdammer is uitgegroeid tot een vaste waarde in het Ajax-team.


Ruud Krol in actie tegen FC Den Haag (3-0) in 1979. Ruud Krol in actie tegen FC Den Haag (3-0) in 1979.

Ruud Krol speelde in totaal 457 officiële wedstrijden voor Ajax. Ruud Krol speelde in totaal 457 officiële wedstrijden voor Ajax.