Menu
Deze week... 36 jaar geleden

Deze week... 36 jaar geleden

Het is morgen precies 36 jaar geleden dat Ajax een grote stap zette richting de allereerste winst in de - op dat moment nog officieuze - Europese Supercup. Op 16 januari 1973 verslaat Ajax op Ibrox Park Glasgow Rangers met 3-1.

Johan Cruijff in actie tijdens de thuiswedstrijd om de Europese Supercup tegen Glasgow Rangers. Naast de heenwedstrijd (1-3) won Ajax ook de return: 3-2. Johan Cruijff in actie tijdens de thuiswedstrijd om de Europese Supercup tegen Glasgow Rangers. Naast de heenwedstrijd (1-3) won Ajax ook de return: 3-2.

Het idee is afkomstig van een journalist van dagblad De Telegraaf. Aanvankelijk Feyenoord en daarna Ajax domineren de Europese voetbalvelden in het begin van de jaren '70 met overwinningen in de Europa Cup I. De grootste krant van Nederland besluit tot het organiseren van een wedstrijd tussen de winnaar van de meest prestigieuze Europese voetbalprijs en de winnaar van het Europese voetbaltoernooi der bekerwinnaars. Dat die winnaar van de Europa Cup II Glasgow Rangers is, dat honderd jaar bestaat en door de UEFA wegens supportersrellen een jaar lang uitgesloten is van Europese wedstrijden, maakt dat de wedstrijd leeft bij vooral de Schotse aanhang. Het zorgt er indirect wel voor dat de wedstrijd - Europese Supercup gedoopt - niet door de Europese voetbalbond wordt erkend. Een jaar later doet de UEFA dat wel, ook dan wint Ajax de Europese Supercup door AC Milan over twee duels te verslaan.
Het elftal van Stefán Kovács reist vol vertrouwen af naar Glasgow voor het eerste duel. Ajax is de eerste seizoenhelft namelijk oppermachtig in eigen land. Van de achttien competitiewedstrijden zijn er slechts twee verloren gegaan (Feyenoord en NAC, red.), terwijl de overige partijen allemaal in winst zijn omgezet. En hoe! De doelcijfers van de Amsterdammers zijn ronduit indrukwekkend met 64 goals vóór; een gemiddelde van 3,6 doelpunt per wedstrijd. Bovendien is goalie Heinz Stuy lastig te kloppen getuige de tien tegentreffers in die achttien duels. Ook in het Europa Cup I-toernooi gaat het weer als de voorgaande - gewonnen - twee edities. De kwartfinale is reeds gehaald door CSKA Sofia over twee duels wel erg eenvoudig uit te schakelen. In Bulgarije wordt het 3-1 voor Ajax. De return in het Olympisch Stadion eindigt eveneens in een overwinning: 3-0.
Het toegangskaartje voor de wedstrijd op Ibrox Park. Het toegangskaartje voor de wedstrijd op Ibrox Park.

Op Ibrox Park kijkt het sterrenensemble van Kovács, dat toch wel wat gewend is na de Europese zegereeks langs uitpuilende stadions, de ogen uit. De faam is Ajax vooruitgesneld waardoor de tribunes van de thuisbasis van The Gers met 57.000 mensen helemaal zijn volgepakt. De steun van het Schotse publiek blijkt hartverwarmend, maar niet toereikend om Ajax van een overwinning af te houden. Eigenlijk komen de Schotten er nauwelijks aan te pas op eigen veld. Vooral in de eerste helft domineert Ajax en laat het een show van jewelste zien. De hakballen van Wim Suurbier zijn een lust voor het oog en ook John Rep steelt de show door verscheidene malen een Schot tussen de benen door te spelen. Echter, het is met name Johan Cruijff die zijn orkest naar grote hoogten dirigeert. Desondanks blijft de eerste Ajax-treffer uit tot de 34ste minuut. Met een subtiel passje zet Cruijff zijn rechtsbuiten Rep vrij voor Rangers-keeper Peter McCloy. De watervlugge Rep weet raad met de geniale ingeving van zijn aanvoerder door de bal onder McCloy door te schuiven.
De tweede Ajax-goal, één minuut voor de rust bij een 1-1-stand, is van ongekende schoonheid. Cruijff gaat met de bal aan de voet een sprintduel aan met zijn directe tegenstander Willie Mathieson. Een lichte voetbeweging van Cruijff is - tot grote verrassing van de speler van de Rangers - voldoende om de bal stil te leggen. Terwijl Mathieson zijn handrem nog moet aantrekken, is Cruijff al onderweg naar zijn treffer. De Ajacied speelt de bal met links achter zijn rechterbeen langs om vervolgens in de verre hoek McCloy te verschalken. ,,In normale omstandigheden schiet je de bal dan naar de kortste hoek. Maar ik schoot naar de lange en dat verwachtte de keeper niet", liet Nederlands beste voetballer ooit na de wedstrijd optekenen in de vaderlandse dagbladen.
Piet Keizer in zijn kenmerkende stijl: slalommen door de defensie van de tegenpartij. Piet Keizer in zijn kenmerkende stijl: slalommen door de defensie van de tegenpartij.

Met die tegenvaller op zak probeert de thuisploeg na de pauze de achterstand weg te werken. De defensie van Ajax blijft echter eenvoudig overeind tegen het opportunistische voetbal van de Schotten. Kovács kan het zich zelfs veroorloven om spelers als Cruijff en Piet Keizer van het veld te halen en deze rust te gunnen. De wedstrijd eindigt uiteindelijk in 1-3 na een doelpunt van Arie Haan. De middenvelder rondt af na een driehoekje met Cruijff en Barry Hulshof. Door die derde treffer wordt in beide kampen de return als een formaliteit wordt gezien. Zelfs Glasgow Rangers-coach Jock Wallace heeft weinig illusies voor de tweede wedstrijd in het Amsterdamse Olympisch Stadion. ,,Ik heb nog maar één keer een team zo goed zien voetballen als Ajax. Dat was Bayern München. Maar Ajax is nog wel een stukje beter", aldus de Schot na de nederlaag op Ibrox Park. Ajax wint acht dagen later ook in Amsterdam (3-2) waardoor Ajax de eerste - officieuze - Europese Supercup wint. Haan, Gerrie Mühren en Cruijff zorgen voor de doelpunten.