Menu
Deze week... 36 jaar geleden

Deze week... 36 jaar geleden

Het is zaterdag precies 36 jaar geleden dat het ‘gouden elftal’ van Ajax Real Madrid in de halve finale van de Europa Cup I verslaat met 2-1. De levende legenden zorgen voor een enerverende wedstrijd met hoge voetbalintelligentie in de vorm van ‘totaalvoetbal’.

Johan Cruijff speelde tegen Real Madrid de hele wedstrijd, terwijl hij lichte knieklachten had. Johan Cruijff speelde tegen Real Madrid de hele wedstrijd, terwijl hij lichte knieklachten had.

Met talentvolle spelers als Wim Suurbier, Ruud Krol, Arie Haan, Johan Neeskens, Piet Keizer, Sjaak Swart, Johnny Rep, Arnold Mühren en de regisseur van het ‘gouden elftal’, Johan Cruijff, speelt het Ajax-team tegen Real Madrid in het Olympisch Stadion, op 11 april 1973.
De wedstrijd begint sterk aan de kant van de Amsterdammers. Aanvallend spel tegenover een verdedigend Real Madrid. Ajax krijgt veel kansen (Hulshoff met een prachtig afstandsschot en verdienstelijke pogingen van Rep en Haan), maar tot scoren komt het niet. De Madrilenen zijn uiterst scherp en vangen iedere bal op. Het middenveld van Ajax is waarschijnlijk de zwakste linie tijdens het duel. De Amsterdammers hebben driekwart van het veld in eigen handen, maar juist het laatste gedeelte van keeper Garcia Remon is moeilijk te bereiken. De Spaanse muur is érg hoog. Verscheidene keren regent het ballen voor het doel van Remon. Niemand kan de Spaanse defensie voorbij lopen.
Barry Hulshoff haalt verwoestend uit en zet Ajax op 1-0. Barry Hulshoff haalt verwoestend uit en zet Ajax op 1-0.

In de tweede helft vervangt Arnold Mühren de verdedigende middenvelder Heinz Schilcher. De Volendammer speelt offensiever dan Schilcher. ,,Met Arnold erbij kwam er meer vaart in de ploeg’’, zegt Wim Suurbier na de wedstrijd. En het resulteert meteen in meer dreiging. Ajax neemt weer initiatieven en zoekt naar de bevrijdende openingstreffer. Die komt er ook. Barry Hulshoff schiet de bal schitterend richting het doel, maar ziet het leer hard tegen de lat aankomen. Een minuut later is het wel raak. Weer Hulshoff die de bal voor de voeten krijgt na een vrije trap van Keizer. De centrale verdediger maakt de 1-0. De Amsterdammers zijn na de treffer op jacht naar het volgende doelpunt. Een kleine tien minuten later krijgt Ajax een vrije trap toegekend die ook dit keer genomen wordt door Keizer. Op een slimme manier schiet Keizer de bal naar verdediger Krol die op zijn beurt hard uithaalt: 2-0. Het verrassende antwoord van Real volgt kort na de tweede treffer van Ajax. De Madrilenen worden feller in hun spel en de vreugdestemming van de Ajacieden en de supporters wordt ruw afgebroken door een doelpunt aan de kant van de Spanjaarden. Pirri schiet na een vrije trap van Amancio de 1-2 binnen.
Het publiek is getuige van een moeizame overwinning op de ‘Koninklijke’. Ajax-trainer Stefan Kovacs zou later zeggen dat het team vermoeid is, zowel lichamelijk als geestelijk, door de laatste slopende maanden.
Ajax op voorsprong: Hulshoff juicht. Ajax op voorsprong: Hulshoff juicht.

Tijdens de return die twee weken later plaatsvindt, laat het team van Kovacs in de vorm van totaalvoetbal zien waarom Ajax de status van Europese grootmacht heeft verdiend. De revolutionaire speelstijl, die ontwikkeld is door Rinus Michels, wordt gedemonstreerd in de uitwedstrijd tegen de Madrilenen. Ajax wint met 0-1 door een doelpunt van Gerrie Mühren. Met een hoge balvaardigheid, uitstekend spelinzicht, een goede techniek en tactische slimheid, regisseert Ajax het duel in Santiago Bernabéu. De beroemdste gebeurtenis van de wedstrijd is het moment van de jonglerende Gerrie Mühren. Op een haast vernederende manier houdt de Volendammer de bal een aantal keren hoog gedurende de wedstrijd. De Amsterdamse formatie heeft geen kind aan Real Madrid en vervolgt zijn weg naar de finale, waarin Juventus met 1-0 verslagen wordt. Net als in 1971 en 1972 gaat de Europa Cup ook dit jaar naar Amsterdam.