Menu
Deze week... 36 jaar geleden

Deze week... 36 jaar geleden

Ajax boekte op 8 oktober 1972, vandaag precies 36 jaar geleden, een doelpuntrijke zege op Telstar. In de Meer werd het 9-2 voor de Amsterdammers. Gerrie Mühren en Jan Mulder scoorden ieder drie keer.

Jan Mulder maakte drie treffers tegen Telstar. Jan Mulder maakte drie treffers tegen Telstar.

Gerrie Mühren heeft veel herinneringen aan de wedstrijden tegen Telstar. Zoals het duel uit 1968, toen hij zonder dat hij het wist het duizendste Ajax-doelpunt maakte. Ook die wedstrijd eindigde in 9-2. ,,Ik zou eigenlijk niet meedoen, maar ik speelde toch omdat Piet Keizer ziek was geworden. Het was in de tijd dat ik net bij Ajax zat”, weet hij nog. ,,Ik maakte een betrekkelijk eenvoudig doelpunt en in één keer kreeg ik een staande ovatie. Ik wist niet wat me overkwam. Dat was dus allemaal om dat duizendste doelpunt.”

Maar de 9-2-zege van 8 oktober 1972 staat hem niet meer bij. Hij opende die middag de score na twintig minuten en scoorde in de tweede helft nog twee keer. ,,Nee, het is natuurlijk al 36 jaar geleden en de wedstrijden tegen Telstar waren altijd wel doelpuntrijk. Maar ik zal eens kijken in mijn archief."

Arie Haan zette Ajax tegen Telstar op 7-1. Arie Haan zette Ajax tegen Telstar op 7-1.

Net als Mühren kwam Jan Mulder die middag ook drie keer tot scoren. Na de openingstreffer van Mühren en een doelpunt van Ruud Krol zette hij Ajax vlak voor rust op 3-0. Ook de 5-1 en de 8-2 kwamen op zijn naam. De andere Ajax-treffers werden gemaakt door Johan Cruijff (4-0) en Arie Haan (7-1). Mulder noemde de wedstrijd tegen Telstar jaren later zijn beste duel in het Ajax-shirt. De aanvaller was die zomer voor een recordbedrag overgenomen van Anderlecht en moest er mede voor zorgen dat Ajax de nummer één van het Europese voetbal bleef. Het duel met Telstar was één van zijn eerste optredens in Amsterdamse dienst. Met zijn eerste drie doelpunten stal hij voor de eerste keer de show in de Meer. Helaas voor Mulder waren het ook meteen zijn laatste drie treffers in voetbaljaargang 1972-1973. Vanwege knieproblemen kwam hij dat seizoen nauwelijks meer in actie.

Nog even terug naar de wedstrijd: Mühren heeft even door zijn dagboeken lopen spitten, maar over de Ajax - Telstar uit 1972 kan hij niets meer vinden. ,,Terwijl ik over andere wedstrijden in die periode nog wel veel verslagen heb gevonden", zegt de huidige Ajax-scout. Dat de herinneringen aan de ruime zege op Telstar niet meer zo vers zijn, is natuurlijk niet zo vreemd. ,,In die tijd wonnen we vaker met echt hoge uitslagen." Daar heeft Mühren gelijk in. Nog geen maand na zege op Telstar kreeg FC Den Bosch een nog veel steviger pak op de broek: 9-0.


Foto's Archief Ajax/George Verberne