Menu
Deze week... 39 jaar geleden

Deze week... 39 jaar geleden

Het is deze week 39 jaar geleden dat Ajax ten koste van Napoli de kwartfinale van de Jaarbeursstedenbeker bereikt. Ruud Suurendonk eist in de return op de 21ste januari van 1970 de absolute hoofdrol op.

Ruud Suurendonk (de Ajacied achter de speler van Napoli) scoort. Ruud Suurendonk (de Ajacied achter de speler van Napoli) scoort.

Seizoen 1969-1970. Het is de eerste en enige keer dat Ajax meedoet aan de Jaarbeursstedenbeker, de voorloper van de UEFA Cup. Na in de eerste en tweede ronde respectievelijk Hannover en Ruch Chorzow te hebben uitgeschakeld, moet Ajax het in de achtste finales van het toernooi opnemen tegen het Italiaanse Napoli.
De ploeg van Rinus Michels begint de dubbele confrontatie met een uitwedstrijd. De Amsterdammers missen op 10 december 1969 in het Stadio San Paolo sterspelers Johan Cruijff en Piet Keizer. Cruijff is in het duel met het Poolse Ruch Chorzow met rood van het veld gestuurd en daarom geschorst. Keizer kampt met een blessure. Zonder dit duo keert Ajax met lege handen terug naar Amsterdam. Napoli wint het gelijkopgaande duel met 1-0. Ajax kan die achterstand pas in het nieuwe jaar proberen goed te maken.
Cruijff en Keizer zijn er weer bij als Ajax en Napoli 21 januari 1970 aftrappen voor de return. Het is koud in het met vijftigduizend bezoekers gevulde Olympisch Stadion. De 25-jarige Ruud Suurendonk staat niet op het lijstje van elf spelers die Michels het veld in heeft gestuurd. Hij moet genoegen nemen met een plaats op de reservebank. Dat is voor niemand echt een verrassing. Suurendonk heeft in dat seizoen nog maar drie competitiewedstrijden gespeeld. In de kou wacht hij rustig op zijn kans. Dat hij een wedstrijd kan doen kantelen bewees hij twee seizoenen daarvoor. Als invaller maakte hij tegen Feyenoord twee seizoen eerder al een keer het beslissende doelpunt: 1-0. Een treffer die zijn ploeg dat jaar het kampioenschap bezorgt. Ook dat was in het Olympisch Stadion.
Ajax begint de wedstrijd tegen Napoli vol op de aanval. Maar de Italianen houden het eerste halfuur stand: verdedigen blijft hun specialiteit. Ajax breekt in de 31ste minuut dan toch door de strakke defensie van de gasten. Keizer neemt een hoekschop, kaatst met Nico Rijnders, en passt op Sjaak Swart. Mister Ajax passeert met een fraai schot keeper Dino Zoff.
Ruud Suurendonk maakte als invaller drie treffers tegen Napoli. Het waren dat seizoen zijn enige doelpunten voor Ajax. Ruud Suurendonk maakte als invaller drie treffers tegen Napoli. Het waren dat seizoen zijn enige doelpunten voor Ajax.

Na de 1-0 blijven de Zuid-Europeanen verdedigen. De wedstrijd op het gladde veld wordt grimmiger. Keizer en Cruijff krijgen het aan de stok met de provocerende Ottavio Bianchi. Om de minuut moet scheidsrechter Rudi Glockner fluiten voor een overtreding. De totaalstand blijft 1-1, dus moet er twee keer een kwartier worden verlengd. Rinus Michels wil wat forceren en brengt Suurendonk in voor Dick van Dijk. ,,Vooruit Ruud, de spits in en zie er wat van te maken”, zegt de trainer.
Napoli houdt de eerste helft van de verlenging nog stand, maar dan breekt het gloriekwartier aan. In de 108ste minuut geeft Cruijff de bal aan Suurendonk. Waar iedereen verwacht dat de invaller de bal terug zal kaatsen, haalt hij in één keer vol uit. De bal belandt in de verre linkerbovenhoek: Dino Zoff is voor de tweede maal gepasseerd. Vlak daarna scoort Suurendonk opnieuw: ditmaal uit de rebound na een schot van Gerrie Mühren. En meteen daarop maakt hij zijn derde. Dit keer op aangeven van Suurbier. Het is 4-0 voor Ajax, 4-1 over twee duels. Ajax bereikt jubelend de kwartfinale van de Jaarbeursstedenbeker. Suurendonk is met zijn drie treffers in negen minuten de held van de avond. ,,Geweldig”, zegt de maker van de hattrick na afloop. ,,Meestal word ik het veld ingestuurd om als verdediger mee te helpen een voorsprong te verdedigen. Nu kreeg ik de taak mee om iets te beslissen.”
Rinus Michels is ook complimenteus voor zijn speler. ,,Het is niet de eerste keer dat ‘ie zoiets flikt”, zegt hij. ,,Het is zo’n jongen die maar doorstoomt, hè. En hij had daarbij het voordeel dat die Italianen hem niet kenden.”
In de kwartfinale van de Jaarbeursstedenbeker schakelt Ajax het Oost-Duitse Carl Zeiss Jena uit. In de halve finale wacht vervolgens Arsenal en daar gaat het mis. Op Highbury krijgt Ajax met 3-0 om zijn oren. In de return kan die achterstand niet meer worden goedgemaakt, al wint Ajax wel met 1-0. De Engelsen winnen de laatste Jaarbeursstedenbeker door in de finale af te rekenen met Anderlecht. Het seizoen daarop gaat het toernooi verder onder de naam UEFA Cup. Ajax wint deze prijs voor de eerste en vooralsnog enige keer in 1992.