Menu
Deze week… 4 jaar geleden

Deze week… 4 jaar geleden

Vandaag is het precies vier jaar geleden dat Ajax de Johan Cruijff Schaal won ten koste van PSV. Onder toeziend oog van ruim 32.000 toeschouwers versloeg Ajax de Eindhovenaren met 2-1.

Door het missen van Wesley Sneijder vanwege een lichte voetblessure, en Olaf Lindenbergh, hij heeft last van een dijbeenkwetsuur, krijgt Nourdin Boukhari de volledige vrijheid van Ajax-trainer Danny Blind om het middenveld een creatieve boost te geven. Voor het treffen zegt Blind over Boukhari: ,,Boukhari ontbeert in mijn ogen de pure snelheid die een flankspeler nodig heeft. Maar hij is een jongen die het spelletje ‘ziet’, die diepgang heeft en die een goal kan scoren.’’

Zijn visie op het spel is al vroeg in de wedstrijd te zien. Terwijl de collega’s van Boukhari nog op zoek zijn naar het juiste ritme en gevoel, neemt de lange middenvelder gelijk het initiatief. De eerste grote kans volgt na tien minuten spelen. Boukhari legt de bal in de ruimte achter PSV’er André Ooijer waarna Ajacied Ryan Babel een voorzet geeft aan Angelos Charisteas. De Griek schiet net naast.
Weer volgt een grote mogelijkheid voor Ajax om op voorsprong te komen. Op magistrale wijze geeft Boukhari vanaf de zijlijn een hakballetje naar Urby Emanuelson. De bal eindigt op de lat van Gomes.

Genoeg kansen voor Ajax, maar het is PSV dat vlak na rust het eerste doelpunt maakt. Wilfred Bouma schiet de hoekschop van Jefferson Farfán langs Hans Vonk. Een kleine vijf minuten later is het weer Boukhari die een prachtige aanval van Nigel de Jong afsluit met een inzet tegen de paal. Ook Hedwiges Maduro passeert PSV-doelman Gomes, maar de bal rolt naast het doel.


Steven Pienaar dribbelt de bal langs Wilfred Bouma. Steven Pienaar dribbelt de bal langs Wilfred Bouma.

 

Kracht, aanvalslust en doorzettingsvermogen staan synoniem voor Ajax in deze wedstrijd. Ondanks dat het eerste doelpunt voor de Amsterdammers maar niet wil komen, geven de Ajacieden niet op. Maar goed ook, want in de zeventigste minuut is het Boukhari die eindelijk een doelpunt voor zijn rekening kan nemen. Vanuit een vrije trap krult de Marokkaanse international de bal in de linkerbovenhoek: 1-1. Babel begint kort daarna een een-tweetje met Boukhari. Babel haalt hard uit en de bal belandt vanaf links in de verre hoek. Doelpunt!

PSV krijgt geen kans meer om de gelijkmaker te scoren. Ajax wint in de Amsterdam ArenA met 2-1 van de Eindhovenaren. De eerste prijs van het seizoen, de Johan Cruijff Schaal, is voor de Amsterdammers.

,,Dit is een belangrijke prijs voor het team’’, zegt aanvoerder Julien Escudé doelend op de wedstrijd tegen Brøndby IF vijf dagen later. Ajax speelt dan de voorronde van de Champions League in Kopenhagen. Ook Maduro is zich bewust van het belang van het duel met de Denen. ,,We spelen dan een wedstrijd die belangrijk is voor het hele jaar.’’ De Johan Cruijff Schaal is daarom een prima zetje in de rug voor de Ajacieden. Het team van Blind reist met een goed gevoel richting Denemarken.