Menu
Deze week… 40 jaar geleden

Deze week… 40 jaar geleden

Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat Gerrie Mühren het duizendste doelpunt voor Ajax maakte in de eredivisie. Hij bereikte deze mijlpaal door in de thuiswedstrijd tegen Telstar de score te openen.

Gerrie Mühren, nu scout bij Ajax, heeft nog veel tastbare herinneringen aan de wedstrijd waarin hij Ajax' duizendste maakte. Gerrie Mühren, nu scout bij Ajax, heeft nog veel tastbare herinneringen aan de wedstrijd waarin hij Ajax' duizendste maakte.

De 20ste oktober 1968 is een dag die Gerrie Mühren nog heel goed bijstaat. De 22-jarige Volendammer is dan net begonnen aan zijn eerste seizoen bij Ajax. Een basisplaats heeft de middenvelder nog niet in het elftal van Rinus Michels. Het is ook niet de bedoeling dat Mühren tegen Telstar in actie komt, de wedstrijd waarin het eerste Ajax-doelpunt het duizendste in de geschiedenis van de club is sinds de invoering van het betaalde voetbal. ,,Op zaterdag zat ik nog met het tweede in Twente”, vertelt Mühren. ,,Maar Piet Keizer was ziek en toen werd ik meteen teruggehaald.”

De kranten blikten uitgebreid terug op de jubileumtreffer van Mühren. De kranten blikten uitgebreid terug op de jubileumtreffer van Mühren.

De wedstrijd tegen Telstar wordt gespeeld in de Meer. Mühren begint in de basis en Ajax valt meteen vanaf de aftrap volop aan. Mühren. ,,Ik wist niet wat er gebeurde”, zegt hij. ,,Echt meteen na het eerste fluitsignaal stormde iedereen naar het doel van Telstar.” In de derde minuut belandt de bal bij Swart. Hij geeft voor, de bal gaat richting het doel van Telstar, waar het drukker dan ooit is met roodwitte shirts. Johan Cruijff lijkt de man te gaan worden die de geschiedenisboeken ingaat als maker van de duizendste. ,,Maar hij maaide gewoon over de bal”, blikt Mühren terug. ,,Ik stond daarachter en schoot eenvoudig binnen.”

Het publiek in de Meer gaat uit zijn dak. Mühren krijgt een staande ovatie. ,,Ik begreep er niets van. Dacht dat het was omdat het mijn eerste doelpunt was voor Ajax.” Mühren beseft totaal niet dat zijn doelpunt een jubileumdoelpunt is. ,,Ik hoorde dat pas in de rust van die duizendste treffer. Volgens mij wist het hele elftal het, behalve ik. Maar ik begreep wel ineens waarom het meteen zo druk was voor het doel.”

Mühren wordt gefeliciteerd door zijn ploeggenoten nadat hij Ajax op 1-0 heeft gezet. Mühren wordt gefeliciteerd door zijn ploeggenoten nadat hij Ajax op 1-0 heeft gezet.

Ajax wint het duel met Telstar uiteindelijk met 9-2. Na afloop staat Mühren volop in de belangstelling. Hij heeft de krantenartikelen van maandag 21 oktober bewaard. Grote koppen in alle dagbladen. Overal wordt Mühren geciteerd. ‘Voor de wedstrijd hamerde het in mijn hoofd: dat doelpunt zal en moet ik maken’, zegt hij in een artikel. ,,Maar dat klopte niet, hoor”, blikt Mühren terug. ,,Want ik wist het echt niet van tevoren.”

Zijn eerste treffer was Ajax' duizendste. Nu, veertig jaar later, kijkt hij er altijd nog met een glimlach en gepaste trots op terug. ,,De reacties waren hartstikke leuk”, zegt de huidige scout van Ajax. ,,Ik heb in het seizoen 1971-1972 nog een keer zoiets meegemaakt. We speelden de allerlaatste wedstrijd tegen Vitesse en Ajax zou bij een hoge uitslag de grens van honderd doelpunten in dat seizoen kunnen doorbreken. We wonnen met 12-1 en ik maakte precies de honderdste.”