Menu
Deze week... 47 jaar geleden

Deze week... 47 jaar geleden

Deze week is het 47 jaar geleden dat Ajax zijn eerste wedstrijd in het Europa Cup II-toernooi speelde. Op 2 november 1961 werd in het Olympisch Stadion de Hongaarse grootmacht Ujpesti Dózsa met 2-1 verslagen.

Ajacied Henk Groot schoot vaak raak voor Ajax. Hier belaagt de aanvaller de doelman van NAC in het seizoen 1961-1962. Foto beeldarchief Ajax. Ajacied Henk Groot schoot vaak raak voor Ajax. Hier belaagt de aanvaller de doelman van NAC in het seizoen 1961-1962. Foto beeldarchief Ajax.

De grootste verandering rondom Ajax aan het begin van dat seizoen vindt niet plaats in de selectie - alle basisspelers zijn gebleven en alleen Henk Tijm is overgekomen van Alkmaar - maar in de technische staf. Doordat de alom gewaardeerde Vic Buckingham na twee seizoenen in Amsterdam wegens privé-omstandigheden terugkeert naar zijn geboorteland Engeland, moet Ajax op zoek naar een nieuwe trainer. De Engelse aanpak bevalt het bestuur kennelijk goed, want de vervanger Buckingham is diens piepjonge landgenoot Keith Spurgeon. De Brit is op dat moment slechts 28 jaar oud.

Doordat Ajax in het seizoen 1960-1961 voor de derde keer in de historie de nationale beker wint, plaatst de ploeg zich voor het eerst voor het toernooi om de Europa Cup II. De loting is Ajax in eerste instantie gunstig gezind. Het team van Spurgeon hoeft pas in de tweede ronde aan te treden, maar de gelote opponent is geen gemakkelijke: Ujpesti Dózsa uit Hongarije. In tegenstelling tot Ajax moeten de Hongaren wél aan de bak in de eerste ronde. Daarin ontpoppen zij zich direct tot één van de kanshebbers voor de eindzege. De uitwedstrijd bij het Maltese Floriana wordt al met ruime cijfers gewonnen: 2-5. De return in Boedapest eindigt helemaal in een doelpuntenfestijn. De Hongaren vernederen Floriana met 10-2.

Trainer Keith Spurgeon volgde Vic Buckingham op bij Ajax. Trainer Keith Spurgeon volgde Vic Buckingham op bij Ajax.

De Ajacieden zijn dus gewaarschuwd voor de kracht van Ujpesti Dózsa. Te meer omdat het elftal niet lekker draait in de competitie. Na acht wedstrijden zijn er door middel van drie gelijke spelen al aardig wat punten gemorst. Daarbij komt de nederlaag tegen Feyenoord (1-3), twee weken voor de kraker tegen de Hongaren, hard aan bij de mannen van Spurgeon. Het lijkt bovendien niet te boteren tussen de jonge Engelsman en de oudere spelers in de selectie. De trainer, die uiteindelijk alleen dat ene seizoen aanblijft, mist het broodnodige overwicht.

Ondanks het feit dat het de eerste keer is dat Ajax deelneemt aan het Europa Cup II-toernooi leeft het niet echt bij de supporters. Het duel wordt in het Olympisch Stadion afgewerkt voor 16.358 toeschouwers. Ter vergelijking: tegen Feyenoord vonden 24.500 mensen hun gang naar het kleinere de Meer. Goed voetballen doet Ajax tijdens de avondwedstrijd tegen de Hongaren wel. Met name goudvink Henk Groot laat zich van zijn beste kant zien. De spits zet Ajax al na drie minuten op een 1-0-voorsprong. Een kwartiertje later doet Groot het nog eens dunnetjes over: 2-0. Even vervelend als onnodig is de tegentreffer van Béla Kuharszki. Negen minuten voor het einde heeft doelman Bertus Hoogerman geen antwoord op de inzet van de Hongaar. Het goede resultaat blijkt eind november, tijdens de return in het Népstadion, niet voldoende. Ajax verliest in Boedapest met 3-1 waardoor een voortijdige uitschakeling een einde maakt aan het eerste Nederlandse avontuur in de Europa Cup II.