Menu
Deze week… 5 jaar geleden

Deze week… 5 jaar geleden

Het is zaterdag precies vijf jaar geleden dat Ajax in eigen huis met 6-2 won van NAC Breda. Nog belangrijker, Zlatan Ibrahimovic maakte in deze wedstrijd een legendarische slalom, die tot op heden uitgebreid wordt besproken.

Het is een van de meest memorabele wedstrijden in de recente geschiedenis, met name door één treffer: de 5-1. De treffer die Zlatan Ibrahimovic onvergetelijk maakte.

Het publiek verwelkomt Ibrahimovic met een licht fluitconcert. In de wedstrijd Zweden - Nederland, een paar dagen eerder, vond een klein incident plaats tussen Ibrahimovic en aanvoerder Rafael van der Vaart. In een duel tussen de twee Ajacieden raakte Van der Vaart geblesseerd, waardoor hij tegen NAC niet kan spelen.

De reactie van het publiek slaat gauw om in eerbied en ontzag. Kort na de openingstreffer van NAC-speler Yuri Cornelisse, maakt de lange Zweed de gelijkmaker na een niet goed geplaatste terugspeelbal van Ronnie Stam. Vlak voor rust bevindt Ibrahimovic zich weer voor het doel van de Brabanders. Ibrahimovic krijgt een voorzet van Tom de Mul die net wordt onderschept door NAC-verdediger Mike Zonneveld. Opgejaagd plaatst Zonneveld de bal achter zijn eigen doelman: 2-1 voor Ajax.

Pas na rust gaat het tempo in de wedstrijd omhoog. De onzekere uitstraling van NAC zorgt er mede voor dat Ajax op alle fronten de baas is. Johnny Heitinga maakt na vijf minuten spelen de 3-1. Wesley Sneijder, die de geblesseerde Van der Vaart vervangt, scoort in de zeventigste minuut de 4-1.

Maar alle aandacht gaat uit naar dit moment. Dit doelpunt. Het is de 76ste minuut. Anthony Obodai speelt de bal naar Ibrahimovic die ruim twintig meter van het doel van Davy Schollen staat. De Zweed dribbelt de bal ogenschijnlijk simpel langs David Mendes da Silva. Links, rechts, links, rechts. Met briljante kapbewegingen, prachtige techniek en uitmuntend voetenwerk passeert Ibrahimovic Marcel Koning en Ronnie Stam. De slidings houden hem niet tegen. Hup, een draai. Zijn schijnbewegingen zorgen voor verwarring. Een samensmelting van straatvoetbal en klassiek ballet. Met vloeibare bewegingen zigzagt Ibrahimovic door de NAC-defensie. Het publiek is in extase. NAC-doelman Schollen stapt naar voren. Feilloos haalt Ibrahimović snoeihard uit.

Het publiek is getuige van een moment dat door menigeen omschreven wordt als het mooiste doelpunt in de Ajax-geschiedenis, naast de wereldberoemde omhaal van Marco van Basten en de hakbal van Rafael van der Vaart. Het doelpunt van Ibrahimovic is een pure vorm van perfectie en vergt een uitstekend denkvermogen. Oefenmeester Ronald Koeman straalt van enthousiasme. ,,Dat was een fantastische goal’’, zegt hij na afloop. ,,Dit zijn toch de momenten waarvoor de mensen naar het stadion komen.’’

Arne Slot verzacht de nederlaag door de 5-2 te maken. Maxwell scoort daarna het zesde doelpunt voor Ajax, maar iedereen zit nog met zijn hoofd bij de 5-1. Een euforisch gevoel door de schoonheid van de solo. Ibrahimovic vestigt zijn naam in dit duel, ook op internationaal vlak. Ruim een week na deze grandioze treffer, op 31 augustus 2004, stapt hij op de laatste transferdag per direct over naar Juventus.

Wat de Ajacieden overhouden is de warme herinnering aan Ibracadabra, de voetbalgoochelaar die op een zondagmiddag de vreugdevolle ArenA om zijn vingers wond, zijn voeten liet spreken en het publiek een wonderschone en oogstrelende wedstrijd gaf.


Zlatan Ibrahimovic vestigt zijn naam in dit duel. Zlatan Ibrahimovic vestigt zijn naam in dit duel.

Johnny Heitinga scoort de 3-1. Johnny Heitinga scoort de 3-1.