Menu
Deze week... 5 jaar geleden

Deze week... 5 jaar geleden

Komende zondag is het precies vijf jaar geleden dat Ajax met 2-1 PSV versloeg. Op 8 februari 2004 bezorgt Nicolae Mitea Ajax de eerste zege in de competitie op de Eindhovenaren sinds de opening van de Amsterdam ArenA in 1996.

Nicolae Mitea schiet Ajax naar 2-1. Het blijkt de beslissende treffer te zijn waardoor Ajax voor het eerst in de Amsterdam ArenA een competitiewedstrijd van PSV wint. Nicolae Mitea schiet Ajax naar 2-1. Het blijkt de beslissende treffer te zijn waardoor Ajax voor het eerst in de Amsterdam ArenA een competitiewedstrijd van PSV wint.

Wedstrijden tussen Ajax en PSV zijn altijd beladen. Het zijn immers de twee succesvolste voetbalclubs op de Nederlandse velden. Op deze zondag 8 februari zijn de belangen misschien wel nóg groter. Beide clubs domineren de competitie en hebben na achttien wedstrijden 46 punten. Wel hebben de Amsterdammers nog een wedstrijd in te halen. Feyenoord, derde op de ranglijst, staat op negen punten achterstand en lijkt uitgeschakeld in de strijd om het kampioenschap. Vooraf is dus zoveel duidelijk: wint Ajax dan zet het een grote stap richting de titel. Wint het elftal van Guus Hiddink dan blijft de race om de schaal voorlopig nog open.
Maarten Stekelenburg graaft eens goed in zijn geheugen naar het betreffende duel. De doelman was in het seizoen 2003-2004 reservekeeper achter Bogdan Lobont, maar kwam desondanks bijzonder veel aan spelen toe. ,,Ook tegen PSV speelde ik”, weet Stekelenburg nog. ,,Bogdan was geblesseerd en ook Sander Boschker was toen niet fit.” De piepjonge Kenneth Vermeer wordt daarom door trainer Ronald Koeman op de bank geposteerd. ,,Of het meespeelde dat we nog nooit van PSV in de ArenA hadden gewonnen? Mwa, we gaan iedere wedstrijd in om te winnen, ook tegen PSV. Maar het werd inderdaad wel tijd dat we in eigen huis eens van PSV wonnen in de competitie.”
Er is Koeman veel aan gelegen om afstand te nemen van de concurrent uit Eindhoven. De oefenmeester dirigeert zijn elftal enkele dagen voor de wedstrijd naar Noordwijk, waar het een kort trainingskamp belegt. Daar, aan de Zuid-Hollandse kust, verwelkomen de Ajacieden een nieuwe aanwinst: Yannis Anastasiou. De spits is enkele dagen daarvoor overgenomen van Roda JC en tekent een contract voor anderhalf jaar. De komst van de Griek is broodnodig gezien de blessures binnen de Ajax-offensie. Zlatan Ibrahimovic en Wesley Sonck zijn beiden uitgeschakeld. Bovendien is het balvaste aanspeelpunt een geheel ander type dan zijn nieuwe collega’s in de aanval.
Maarten Stekelenburg had in het seizoen 2003-2004 concurrentie van Bogdan Lobont en Sander Boschker. Maarten Stekelenburg had in het seizoen 2003-2004 concurrentie van Bogdan Lobont en Sander Boschker.

De inkt onder het contract is nog nat, maar Anastasiou start tegen PSV in de basis. Hij wordt geflankeerd door Daniël de Ridder en Victor Sikora. Tot ieders verrassing posteert Koeman goudhaantje Rafael van der Vaart op de bank; de coach kiest voor John O’Brien op het middenveld. De zet van Koeman lijkt succesvol. De ploegen zijn gelijkwaardig en alleen Arjen Robben krijgt een prima kans. Stekelenburg keert de inzet van de watervlugge Groninger echter. Vlak voor de rust slaat voor Ajax toch het noodlot toe. Mark van Bommel neemt vanaf de linkerkant van het veld een vrije trap. De indraaiende bal is scherp en strak waardoor Jan Vennegoor of Hesselink de bal alleen maar hoeft te schampen om Stekelenburg kansloos te laten. ,,Die was onhoudbaar”, blikt de keeper terug.
Na de rust tapt Ajax uit een geheel ander vaatje door PSV flink onder druk te zetten. Wesley Sneijder is dichtbij de gelijkmaker als hij een vrije trap op het PSV-doel afvuurt. Ronald Waterreus keert de inzet op katachtige wijze. In de 49ste minuut wordt de ArenA doodstil als de beslissing lijkt te vallen. Theo Lucius vindt Vennegoor of Hesselink en de spits kan voor open doel binnentikken. Tot ieders verbazing drukt hij de bal tegen de paal. Ajax ontsnapt en maakt vier minuten later gelijk. ,,Wesley trok naar binnen en schoot ‘m zó in de kruising”, lacht Stekelenburg. ,,Echt een prachtige goal.”
Om meer te forceren grijpt Koeman direct na het doelpunt in. O’Brien gaat er af voor Van der Vaart, terwijl Nicolae Mitea de linkervleugel gaat bemannen in plaats van Sikora. Het resulteert snel in succes. Koud vijf minuten in het veld vindt Van der Vaart na een combinatie met Anastasiou de rappe Mitea. De Roemeen blijft oog in oog met Waterreus koel en knalt de bal tegen het net: 2-1. Een echt offensief van PSV blijft vervolgens uit. Eén grote kans krijgen de gasten nog, maar wederom blijkt Stekelenburg een waardig vervanger van Lobont als hij een poging van Johann Vogel uit de kruising tikt. ,,Die wedstrijd was bepalend voor de strijd om de titel”, vindt de keeper vijf jaar later, om te vervolgen: ,,En winnen van PSV is natuurlijk altijd lekker.”