Menu
Deze week… 50 jaar geleden

Deze week… 50 jaar geleden

Het is zondag precies vijftig jaar geleden dat Ajax een 0-5-competitiezege boekte op Feyenoord. Op de avond van 5 april 1959 kunnen voetballiefhebbers de wedstrijd voor het eerst in samenvatting op tv zien.

Het elftal dat Feyenoord in de Kuip met 0-5 versloeg. Staand: Ger van Mourik, Bertus Hoogerman, Piet Ouderland, Willy Schmidt, Wim Anderiesen, Bob Haarms. Zittend: Piet van der Kuil, Guus van Ham, Ben Muller, Bob Westra, Jan Seelen. Het elftal dat Feyenoord in de Kuip met 0-5 versloeg. Staand: Ger van Mourik, Bertus Hoogerman, Piet Ouderland, Willy Schmidt, Wim Anderiesen, Bob Haarms. Zittend: Piet van der Kuil, Guus van Ham, Ben Muller, Bob Westra, Jan Seelen.

De sportliefhebber kan het de afgelopen weken bijna niet zijn ontgaan. Studio Sport bestaat vijftig jaar. Er wordt door de NOS uitgebreid stilgestaan bij deze mijlpaal. Zo is er tot 10 mei een speciale tentoonstelling in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum over het sportprogramma. Ook komt er aanstaande zondag, 5 april, een speciale Studio Sport-marathonuitzending op tv ter gelegenheid van het jubileum. Het is die dag exact vijftig jaar geleden dat Studio Sport (toen nog onder de naam Sport in Beeld) voor de eerste keer werd uitgezonden. En toevallig of niet: die dag speelde Ajax een uitwedstrijd tegen Feyenoord.
Ajax staat er op 5 april 1959 allerminst goed voor in de Nederlands competitie. De ploeg van trainer Karl Humenberger neemt op de ranglijst de zevende positie in. Feyenoord staat derde en is ook vrijwel zeker kansloos voor de landstitel. De wedstrijd tussen de Amsterdammers en Rotterdammers lijkt niet meer te gaan om de prijzen, maar vooral om prestige.
Guus van Ham zet Ajax op 0-1. Guus van Ham zet Ajax op 0-1.

Om tot een goed resultaat te komen, voetbalt Ajax vanuit een gesloten verdediging: iedere Feyenoorder krijgt in de Kuip dubbele dekking. De Amsterdammers gokken erop via snelle tegenaanvallen zelf tot scoren te komen. De tactiek pakt goed uit. Feyenoord bijt zich stuk op de defensie van Ajax en keeper Bertus Hoogerman. Vlak voor rust komt Ajax op 0-1. Na een snelle combinatie kopt Piet van der Kuil de bal via Feyenoord-keeper Bram Panman tegen de paal. Guus van Ham maakt uit de rebound de openingstreffer.
Doelman Panman gaat na rust opnieuw niet helemaal vrijuit. Hij laat de bal in de 54ste minuut los na een schot van Jan Seelen. Van Ham is er weer als de kippen bij en maakt zijn tweede treffer van de middag. In die fase vlak na rust is Ajax oppermachtig. Ben Muller schiet vijf minuten na de 0-2 van afstand de derde Ajax-treffer binnen. In de 67ste minuut is het weer raak. Seelen scoort met een hard diagonaal schot. Een kwartier voor tijd bepaalt Van Ham de eindstand op 0-5. Een eretreffer is Feyenoord niet gegund. Bob Haarms haalt vlak voor tijd nog een bal van de lijn. ’s Avonds kunnen de Ajax-supporters voor de tv nagenieten tijdens de samenvatting op televisie.
Vijftig jaar later zijn de beelden van de door Ajax ruim gewonnen Klassieker opnieuw te zien. Tijdens de marathonuitzending van Studio Sport, aanstaande zondag om op Nederland 1, komt de Feyenoord - Ajax van 1959 rond 10.30 uur voorbij.
Klik hier voor meer informatie over 50 jaar Studio Sport >>