Menu
Deze week... 50 jaar geleden

Deze week... 50 jaar geleden

Het is niet uniek dat Ajax en ADO Den Haag met een onderling duel het kalenderjaar voetballend afsluiten. In het seizoen 1958-1959 stonden Ajax en ADO, de voorloper van het huidige ADO Den Haag, eind december liefst twee keer tegenover elkaar.

Wim Bleyenberg in een kenmerkende pose als Ajacied: fel jagend op de bal en, tussen de keeper en verdedigers in, altijd loerend op een doelpunt. De foto komt uit de wedstrijd DOS - Ajax uit het seizoen 1956-1957. Wim Bleyenberg in een kenmerkende pose als Ajacied: fel jagend op de bal en, tussen de keeper en verdedigers in, altijd loerend op een doelpunt. De foto komt uit de wedstrijd DOS - Ajax uit het seizoen 1956-1957.

Op 26 december 1958 stond ADO - Ajax op het programma. Het was een duel tussen twee, dat seizoen niet bijster op dreef zijnde clubs. Het duel in het - inmiddels gesloopte - Zuiderpark leverde wel veel doelpunten op. Er werd die middag liefst zeven keer gescoord.
De Ajacieden Piet van der Kuil en Jan Snoeks bezorgden de bezoekers binnen het kwartier een 0-2-voorsprong. Vervolgens kreeg ADO-speler Carol Schuurman het op zijn heupen. Nog voor de rust loodste de Hagenaar zijn ploeg met drie treffers voorbij Ajax. In de slotfase van het enerverende duel kwam alles toch nog goed voor de Amsterdammers. Na de gelijkmaker (3-3) van Wim Bleyenberg bezorgde Piet van der Kuil Ajax drie minuten voor het einde de volle winst: 3-4.
Twee dagen later troffen Ajax en ADO elkaar opnieuw. In het oude, ook inmiddels gesloopte, stadion de Meer ontspon zich opnieuw een doelpuntrijk duel. Ajax en ADO hielden elkaar voortdurend in balans. Net als eerder in Den Haag tekende Van der Kuil voor het openingsdoelpunt. Nadat keeper Bertus Hoogerman de gelijkmaker incasseerde van Henny den Engelse, hielp Jan Snoeks Ajax aan een nieuwe voorsprong. Na rust sloeg Den Engelse opnieuw toe. Bleyenberg en ADO’er Roel Timmer bepaalden de eindstand op 3-3.
,,Ik heb het niet vaak meegemaakt dat we rond kerst wedstrijden speelden’’, vertelt Wim Bleyenberg, terugblikkend op het tweeluik tegen ADO uit het seizoen 1958-1959. Met een lach: ,,En gelukkig maar, want met kerst moest ik naar de kerk.’’ Ondanks zijn twee doelpunten heeft de Apeldoorner weinig herinneringen aan de dubbele ontmoeting met de Hagenaars. Het seizoen 1958-1959 bracht de Ajacieden dan ook weinig succes. In de competitie kwam de ploeg van Humenberger niet verder dan een zesde plek. Landskampioen Sparta behaalde liefst veertien punten meer. Ook in het bekertoernooi zaten de Spartanen de Ajacieden dwars. In de kwartfinale waren de Rotterdammers met 3-0 te sterk. ,,Het is ook alweer vijftig jaar geleden dat we tegen ADO speelden’’, klinkt het bijna verontschuldigend door de telefoon. ,,Ik heb trouwens wel veel bewaard, onder meer veertien plakboeken vol knipsels. Onder meer ook over mijn drie interlands. Misschien zijn de wedstrijden tegen ADO ook terug te vinden in de plakboeken.’’
Terugdenkend aan zijn vier seizoenen bij Ajax herinnert Bleyenberg zich vooral de grote successen. In zijn eerste seizoen in Amsterdam (1956-1957) mocht de midvoor, die overkwam van Rigtersbeek, direct al een kampioensfeest vieren. Ook zijn laatste voetbaljaar als Ajacied (1959-1960) werd afgesloten met een landstitel. In de beslissingswedstrijd om het landskampioenschap tegen Feyenoord sloeg Bleyenberg maar liefst drie keer toe. De spits hielp zijn club daarmee hoogstpersoonlijk aan de laatste zege, goed voor de tiende landstitel. ,,En daarbij ben ik ook nog eens twee keer clubtopscorer geworden’’, vertelt de oud-Ajacied met trots.
Ook het trainerschap van Humenberger staat hem nog helder voor de geest. ,,Hij was een Oostenrijker die niet veel trainde op techniek en tactiek, maar de spelers vooral veel liet lopen. Dat lag me ook wel.’’ Opnieuw met een lach: ,,Maar ik deed ook alles wat de trainer me vroeg.’’
De komst van Cees en Henk Groot luidde uiteindelijk het einde van Bleyenberg in bij Ajax. ,,Ik heb het bij Ajax altijd geweldig naar mijn zin gehad. Het is een geweldige vereniging. Maar toen Cees en Henk kwam, was het voor mij: wegwezen.’’ Trouw bezoekt de inmiddels 78-jarige Apeldoorner nog steeds de thuiswedstrijden van Ajax in de Amsterdam ArenA. ,,Daar kom ik altijd weer oude ploegmaten tegen. Met onder meer Ger van Mourik, Cor Geelhuizen, Piet van der Kuil en Loek den Edel is het altijd gezellig.’’