Menu
Deze week… 6 jaar geleden

Deze week… 6 jaar geleden

Aanstaande woensdag is het precies zes jaar geleden dat Ajax het eerste kwalificatieduel in de derde voorronde van de Champions League speelde. Tegenstander was het Oostenrijkse Grazer AK. De wedstrijd (1-1) in het Arnold Schwarzenegger Stadion kende een moeilijke start voor de Amsterdammers.

Grazer AK is al ruim een maand aan de Oostenrijkse competitie bezig. Ajax heeft pas de voorbereiding achter de rug. De wedstrijd tegen Grazer is het eerste officiële duel voor de Amsterdammers. ,,Het is de eerste en tevens heel belangrijke wedstrijd van het seizoen’’, zegt trainer Ronald Koeman. ,,We zijn gefocust op dit duel. De spelers gaan er goed mee om en hopelijk sluiten we de twee wedstrijden goed af. Ik heb er alle vertrouwen in.’’

Koeman heeft de Oostenrijkse club goed geanalyseerd. ,,De ploeg speelt in een ander tempo dan wij gewend zijn. Het ligt lager. Als wij daarin meegaan, dan kunnen we het moeilijk krijgen. Als wij het tempo bepalen en fris voetballen dan zal het voor hen moeilijk worden. Grazer AK heeft goede koppers die in standaardsituaties gevaarlijk kunnen worden. Maar als Ajax geconcentreerd voetbalt, mag het eigenlijk geen probleem worden.’’

Wel moet Koeman een aantal spelers missen. Aanvoerder Jari Litmanen heeft een achillespeesblessure en kan dus niet in actie komen. Ook John O’Brein, Tomás Galásek en Sander Boschker zitten niet bij de groep wegens kwetsuren. Johnny Heitinga, Nigel de Jong, Cedric van der Gun en Nourdin Boukhari zijn niet opgenomen in de wedstrijdselectie.

Tegen de verwachtingen in staat Zlatan Ibrahimovic niet in het basiselftal. Wesley Sonck staat alleen in de spits met Steven Pienaar en Wamberto aan de zijkanten. Rafael van der Vaart draagt de aanvoerdersband.

Ajax begint slordig aan de wedstrijd. De verdediging en het middenveld tonen zich kwetsbaar. Ook voorin loopt het niet soepel. Wamberto mist een schot voor een leeg doel en Van der Vaart komt net tekort voor een treffer. De thuisploeg is verbaasd over de manier waarop de Amsterdammers voetballen. Grazer creëert binnen de kortste keren drie grote kansen. Nikola Milinkovic staat oog in oog met Maarten Stekelenburg, maar laat de mogelijkheid om te scoren liggen.

Ajax was vooraf de favoriet om te winnen, maar de achterban van Grazer gelooft er steeds meer in dat deze wedstrijd een andere wending gaat krijgen. ,,Je kon goed merken dat Grazer al een aantal wedstrijden achter de rug heeft. Zij waren sneller, fysiek sterker en wij wisten van tevoren dat we problemen zouden krijgen met de spelhervattingen doordat zij goede koppers hebben’’, zegt Koeman na afloop.

Ajax krijgt na ruim vijftig minuten spelen een vrije trap tegen. Matthias Dollinger neemt deze voor zijn rekening. De bal eindigt op het hoofd van Emanuel Pogatetz die hem achter Stekelenburg kopt. Grazer komt verdiend op voorsprong.

Het antwoord volgt in de 79ste minuut na een toegekende vrije trap. Wesley Sneijder krult de bal vanaf zestien meter in de verre hoek: 1-1! Het lijkt net alsof de Ajacieden nu pas wakker worden, want vanaf dat moment spelen de Amsterdammers steeds beter. Zlatan Ibrahimovic, vervanger van Sonck, creëert nog een aantal kansen. Tot scoren komt Ajax echter niet meer.

Ajax overtuigt niet in deze wedstrijd, ondanks het resultaat en de prima uitgangspositie. In de return in Amsterdam herstelt Ajax zich goed. Met 2-1 worden de Oostenrijkers uitgeschakeld en gaat Ajax door naar de groepsfase van de Champions League.


Doelpuntenmaker Wesley Sneijder in actie. Doelpuntenmaker Wesley Sneijder in actie.

Door het gelijkspel houdt Ajax uitzicht op deelname aan de Champions League. Door het gelijkspel houdt Ajax uitzicht op deelname aan de Champions League.